Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 25min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Składniki
CIASTO NA SPÓD I KRUSZONKA
- 5 żółtek
- 80 g płatków owsianych
- 350 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- 20 g zimnej wody
- 200 g masła schłodzonego, pokrojonego w kostkę
- 80 g cukru
- 30 g kakao
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 300 g rabarbaru, obranego,pokrojonego w 2 cm kawałki
- 300 g truskawek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki
- 200 g gruszek twardych, obranych pokrojonych w kostkę
- 120 g cukru
- 20 g budyniu waniliowego, w proszku
- 60 g powideł śliwkowych
- 5 białek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wkładamy cukier 5s./obr.10
2. Dodać resztę składników bez kakao 40s./INTERWAŁ
3.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść w jedną kulkę. Odciąć 1/4 i tą część ciasta rozkruszyć do naczynia miksującego dodać kakao 15s/INTERWAŁ ( ciasta zafoliować i włozyć do lodówki na 1 godzinkę)
4. Rozgrzać piekrnik do 180C.
W tym czasie ciasto bez kako rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty ( średnica 26cm), przykryc papierem do pieczenia i położyć obciążniki. Piec 10min. 180C następnie papier i obciążniki ściągnąć na bok i dopiec ciasto jeszce przez 5min. 180C
5. W tym czasie do naczynia miksujacego wkładamy 50g cukru i 20g wody 2,5 min./VAROMA/obr.1
6. Dodajemy rabarbar 1,5 min./VAROMA/obr"Obroty wsteczne" 1
7. Dodajemy gruszkę 30s./VAROMA/obr"Obroty wsteczne" 1
8. Przekładamy do koszyczka aby obciekły z syropu
9. Do czystego i suchego naczynia miksujacego wkładamy rozkruszone i ciemne ciasto, dodjemy 1 łyżeczkę maki pszennej 15s./INTERWAŁ - tak aby z ciasta zrobiła sie kruszonka ( gdyby ciasto byo zbyt mokre dodajemy jeszcze mąke i powtarzamy etap mieszania). Kruszonke przełozyc do innego naczynia.
10. Do czystego i suchego naczynia założyc motylek, wlać białka dodać szczypte soli ubijac bez założonej miarki 3min/obr.3 do momentu uzyskania sztywnej piany
11. Znowu włanczamy na ten sam cykl 3min./obr.3 w tym czasie przez otwór naczynia miksującego stopniowo dodac pozostały cukier (70gr.), ubijac bez założonej miarki.
12. Spód tarty wysmarować powidłami sliwkowymi,posypać 1/4 częścia kruszonki z kakao, nastepnie owoce ( odsączone oraz świeże truskawki) wymieszać z budyniem i rozłożyć na ciasto po czym za pomoca kopysti ubitą pianę rozprowadzić równomiernie na owocach
13. Górę posypać pozostałączęścią kruszonki.
14. Piec w piekarniu 40min. 180C
CIASTO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?