thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
9h 0min
Czas całkowity
10h 10min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Sernik na korzennym spodzie z żurawiną i polewą z białej czekolady

  • 30 g migdał, ze skórką
  • 200 g ciastko kakaowe
  • 70 g masło
  • 1 łyżeczki cynamon, mielony
  • 1 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika
  • 100 g żurawina, suszona
  • 550 g twaróg sernikowy w wiaderku
  • 250 g ser mascarpone
  • 130 g jogurt grecki
  • 200 g śmietana, 30% tłuszczu
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy
  • 200 g cukier drobny do wypieków
  • 40 g skrobia ziemniaczana
  • 100 g biała czekolada
  • 70 g śmietana, 30% tłuszczu

  • 30 g orzechy włoskie, łuskane

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód korzenny
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę. Odważyć do niej 100g żurawina suszona, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 550g twarodu sernikowego w wiaderku, 250g mascarpone, 130g jogurtu greckiego, 200g śmietany 30% tłuszczu, 5 jajek, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 200g cukru drobnego do wypieków, 40g skrobii ziemniaczanej, zmiksować przy pomocy kopystki 45s/obr.7. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułożyć odważoną wcześniej żurawinę.
  3. Na najniższym poziomie piekarnika położyć płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec 1 godz. 10 min. (160*), na drugim od dołu poziomie piekarnika. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić sernik do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Umyć naczynie i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 100g czekolady białej, 70g śmietanki min. 30% tłuszczu, podgrzewać 4min/70*C/obr. wteczne 1. Powstałą polewą polać sernik. Podawać po schłodzeniu.

Porady

Masa serowa będzie bardzo płynna, nie należy dodawać więcej skrobii ziemniaczanej. Podczas pieczenia sernik będzie idealnie kremowy. Można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik na korzennym spodzie z żurawiną i polewą z białej czekolady

Wydrukuj:

Komentarze