thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10h 10min
Czas całkowity
11h 15min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Sernik Pistacjowy

  • 250 g Ciastka oreo
  • 50 g masło
  • 1000 g Twaróg sernikowy z wiaderka
  • 250 g pasta pistacjowa, niesolona
  • 135 g Smietanka 36%
  • 250 g Cukier puder
  • 5 jajek
  • 50 g maka ziemniaczana
  • 100 g biała czekolada
  • 70 g śmietana 30%
  • 2 łyżki pasty pistacjowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPÓD OREO
  1. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 150stopni C góra - dół. Do naczynia miksujacego dodać ciasta oreo oraz masło, rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.

  2. MASA SEROWA
  3. Do naczynia miksującego dodać twaróg sernikowy podzielony na kawałki, pastę pistacjową, śmietankę 36%, cukier drobny, mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy 1 min30s/obr. 4 w trakcie dodając po jednym jajku przez otwór w naczyniu miksującym. Na najniższym poziomie piekarnika położyć płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Sernik piec przez około 1 godz. (do momentu ścięcia się powierzchni sernika). Po tym czasie zostawić sernik w piekarniu przy uchylonych drzwiczkach na min. 2 godz. do całkowitego ostudzenia. Następnie odstawić sernik do lodówki najlepiej na całą noc. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

  4. GANACHE PISTACJOWY
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego dodać białą czekoladę, śmietankę 30% oraz 2 płaskie łyzki pasty pistacjowej. Podgrzewać 4min/70 stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. Powstałą polewą polać sernik i ponownie schłodzić w lodówce min. 2 godz. Smacznego!

Porady

Sernik można udekorować płatkami róż i malinami. Pasta pistacjowa powinna być bez żadnych dodatków niesolona. Sernik pieczemy do momentu ścięcia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik Pistacjowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?