Składniki
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 220 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 240 g cukru brązowego
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- 2 duże jajka
- 500 g mąki pszennej razowej, lub mąki orkiszowej razowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wsypać cukier i rozdrobnić 20sek/obr. 9.
Dodać masło i utrzeć na jasną, puszystą masę 2min/obr.4
Dodać jajka i dalej ucierać 2min/obr.4
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 1,5min/obr.6
Przygotowane ciasto wyjąć i podzielić na dwie częsci (ciasto jest dość miękkie). Każdą z części zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.45min. Następnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wycinać ciasteczka.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.200st.C przez ok 10min.
Porady
Można dodać większej ilości kardamonu lub cynamonu, wg smaku
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy ciastka nadają się do powieszenia na choince?
Pyszne te ciasteczka. W zależności od grubości można piec 8-10 minut. Połowę ciasta zamroziłam i piekłam z niego 2 tygodnie później. Wyszły tak samo dobre.
Ciasto dziwnej konsystencji, ale zapach i smak powala Zrobiłam z mąki orkiszowej.
Zrobiłam ciasteczka z połowy porcji i dobrze zrobiłam bo wyszło ich sporo Ja dodałam mąkę żytnią razową i owsianą oraz startą skórkę z pomarańczy Kardamon miałam w ziarnach, więc sama zmieliłam i był świetny aromat. Smaczne ciasteczka, polecam ich wypróbowanie
Mega przepyszne! Zrobiłam z białego cukru (akurat brązowego nie miałam) i mąki pszennej razowej - MELVIT. Ciasto co prawda wyglada mocno glajdowato, ale bardzo łatwo się wałkuje.
Stanowczo przesadziłam z wałkowaniem (3-4 mm), więc musiałam piec 5-6 min.
Można przechowywać przez tydzień
dodaje przepis do wypróbowania ale mam pytanie ,jak długo można przechowywać te ciasteczka pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?