- TM 31
Składniki
bułeczki
- 250 ml. mleka
- 40 g drożdży
- 60 g cukru
- 500 g mąki
- 2 lub 3 żółtka
- 50 g masła
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- 2 lub 3 białka do posmarowania bułek
- cukier waniliowy
kruszonkę
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 3 min./37 stopni/obr.1.
2. Dodajemy mąkę,cukier waniliowy, żółtka, skórkę z cytryny, ,masło, sól. Mieszamy 2 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
3. Przekładamy ciasto do innej miski i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto szybko rośnie.
4. W między czasie włączamy piekarnik na 190 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wyrabiamy kruszonkę. Ja wyrabiam ręcznie ( mieszamy wszystkie składniki opuszkami palców).
5. Gdy ciasto wyrośnie formujemy 15-18 bułeczek. Zostawiamy na 15 minut do wyrośniecia.
6. Smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką, jeśli ktoś woli mogą być posypane makiem lub cukrem perlistym. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach na wentylatorze.
SMACZNEGO!!!!!
Znikają niesamowicie szybko!!!
bułeczek
Porady
Polecam z masełkiem i miodem.
WYŚMIENITE.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bułeczki przepyszne,zrobiłam z połowy porcji żeby wypróbować- oczywiście już ich nie ma . Ale piekłam zdecydowanie krócej -12 min w 180 st .
Bułeczki obłędne😍 Jadłam jeszcze ciepłe. Pulchne, rozpływają się w ustach😊
Bardzo dobre Polecam
Przepyszne dziękuję za przepis
BARDZO SMACZNE
Fajne bułeczki na śniadanko do mleczka
Bułeczki bardzo dobre, jednak temperatura musi być niższa .
o! wyszły super ,już je pokochałam.
Ja zrobiłam według ciutkę innego przepisu (z książki) i mnie strasznie ciasto się kleiło do rąk. Nie mogłam uformować bułeczki. Czy tak ma być?
Wyglądają smakowicie w najbliższym czasie je upiekę i wtedy powiem Ci jak smakowały
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?