Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 13/10/17
zmieniono dnia: 13/10/17
Składniki
Półkruche rogaliki
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- ulubione nadzienie (dżem, marmolada, nutella)*
- białko jaja do posmarowania i cukier do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wyciągamy ciasto z zamrażarki, kroimy je na 4 części. Każdą część zagniatamy w kulkę, którą nastepnie cienko rozwałkowujemy (zachowując kształt koła) i dzielimy na 6 lub 8 części kształtem przypominajacych trójkąt - w zależności od tego czy chcemy duże rogaliki czy mniejsze. Na szerszym końcy każdego kawałka smarujemy trochę nadzienia, a następnie zwijamy go w rulon, lekko dociskając po bokach, aby utworzyć kształt rogalika. Powtarzamy z całością ciasta, tak jak tutaj:
- Gotowe rogaliki smarujemy białkiem i - opcjonalnie - posypujemy w drobnym cukrze, a nastepnie wstawiamy do piekarnia rozgrzanego do 190st (góra-dół). Pieczemy 18minut do zezłocenia, a po upeiczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Porady
*ja zrobiłam jesienny farsz poprzez połączenie: 60g orzechów włoskich (zmielonych 6s/obr.10), 150g powideł śliwkowych, czubetej łyżeczki naturalnego kakao i szczypty cynamonu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
właśnie zajadamy .. są pyszne Tylko musze poćwiczyć zwijanie
Świetny przepis, właśnie upiekłam (z nutellą i konfiturą wiśniową).
Bardzo smaczne łatwe w wykonaniu ciasto plastyczne ja trzymała 2 godziny w lodówce
Świetny przepis, rogaliki wyszły naprawdę smaczne
Uwielbiam
Rogaliki obłędne podbiły serce mojej córci niejadka. I przy okazji mam sposób na wykorzystanie dżemików dyniowych
Pyszne rogaliki, a ciasto "przyjazne" w robieniu
niczego nie brakuje, to są półkruche rogaliki a nie drożdżowe
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
chyba brakuje drożdży.
pyszniutkie 😌
Are you sure to delete this comment ?