thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1min
Czas całkowity
41min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Najlepszy kakaowy biszkopt bezglutenowy (biszkopt jaglany bez glutenu)

  • 6 średnich jajek
  • 180g cukru pudru, w zdrowszej wersji ksylitolu zmielonego na puder
  • 100g mąki jaglanej
  • 40g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 50g (2 czubate łyżki) naturalnego kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4).
  2. Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy cukier (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1-1,5min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.
  3. Zmniejszamy obroty do 3 i przez otwór w pokrywie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze przez ok. 1 min. Na koniec dodajemy mąkę i kakao - całość delikatnie mieszamy (30s/ obr.1).
  4. Gotową masę na biszkopt przelewamy do tortownicy o śr. 24cm lub kwadratowej formy 24x24cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Blachę do piekarnika rozgrzanego do 170℃ (termoobieg), po czym od razu zmniejszamy temperaturę do 160℃ i pieczemy biszkopt 40min.
  5. Po upieczeniu gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i "upuszczamy" go na blat lub podłogę z ok. 30-40cm (zapobiega to późniejszemu opadnięciu biszkopta). Biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia, po tym czasie wyciągamy go z formy (boki najlepiej wcześniej "objechać" nożem żeby łatwo doeszły od foremki) i przekrawamy.

Porady

Jeśli chcecie przygotować tradycyjną (jasną) wersję biszkoptu to wystarczy całość kakao zastąpić mąką.



Uwaga![/b] Biszkopty bezglutenowe są nieco bardziej kruche, dlatego jeśli je przekroicie i będziecie chcieli jeden blat odłożyć na bok róbcie to ostrożnie, wkładając dłonie pod cały blat a nie łapiąc jedynie za brzegi!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Najlepszy kakaowy biszkopt bezglutenowy (biszkopt jaglany bez glutenu)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: