Czas przygotowania
1min
Czas całkowity
41min
porcja/porcje/porcji
15
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 29/01/18
zmieniono dnia: 29/01/18
Składniki
Najlepszy kakaowy biszkopt bezglutenowy (biszkopt jaglany bez glutenu)
- 6 średnich jajek
- 180g cukru pudru, w zdrowszej wersji ksylitolu zmielonego na puder
- 100g mąki jaglanej
- 40g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
- 50g (2 czubate łyżki) naturalnego kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Oddzielamy białka od żółtek. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4).
- Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy cukier (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1-1,5min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.
- Zmniejszamy obroty do 3 i przez otwór w pokrywie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze przez ok. 1 min. Na koniec dodajemy mąkę i kakao - całość delikatnie mieszamy (30s/ obr.1).
- Gotową masę na biszkopt przelewamy do tortownicy o śr. 24cm lub kwadratowej formy 24x24cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Blachę do piekarnika rozgrzanego do 170℃ (termoobieg), po czym od razu zmniejszamy temperaturę do 160℃ i pieczemy biszkopt 40min.
- Po upieczeniu gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i "upuszczamy" go na blat lub podłogę z ok. 30-40cm (zapobiega to późniejszemu opadnięciu biszkopta). Biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia, po tym czasie wyciągamy go z formy (boki najlepiej wcześniej "objechać" nożem żeby łatwo doeszły od foremki) i przekrawamy.
Porady
Jeśli chcecie przygotować tradycyjną (jasną) wersję biszkoptu to wystarczy całość kakao zastąpić mąką.
Uwaga![/b] Biszkopty bezglutenowe są nieco bardziej kruche, dlatego jeśli je przekroicie i będziecie chcieli jeden blat odłożyć na bok róbcie to ostrożnie, wkładając dłonie pod cały blat a nie łapiąc jedynie za brzegi!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze