thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
9min
Czas całkowity
39min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 29/10/16
zmieniono dnia: 12/08/17

Składniki

Ciasto

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 100 gramów margaryny lub masła
  • 150 gramów cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao

Masa

  • 0.5 litra mleka
  • 250 gramów cukru
  • 1 cukier wanilinowy, lub kilka łyżeczek własnego cukru waniliowego
  • 250 gramów margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wbijamy jajka, dodajemy margarynę, cukier i miód. Podgrzewamy 3 min / temp. 37°C obr. 1
  2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto 6 min / Ciasto"Ciasto" .
  3. Ciasto dzielimy na 2 równe części i każdą z nich wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika ok. 180°C / 15 min każda.
  4. MASA:

    W garnuszku zagotowujemy mleko i w drugim roztapiamy margarynę lub masło. W tym czasie w misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, które następnie powoli wsypujemy do gotującego się mleka. Na samym końcu dodajemy roztopiny tłuszcz i gotujemy mieszając do zgęstnienia.
  5. Połowę gorącej masy wylewamy na pierwszy placek, następnie przykrywamy drugim i ponownie dajemy masę.
  6. Placek odstawiamy do ostygnięcia i dopiero podajemy.

Porady

Podany czas wyrabiania jest orientacyjny.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Miodownik

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 12, 2017 at 13:49
    2.0

    Przepis wymaga dopracowania - brytfanka 34x23 jest za duża. Do masy musiałam dodawać co chwilą mąki ziemniaczanej, żeby masa była gęsta. Moim zdaniem część drugą można zrobić w TM. Ciasto nie dało się przekroić więc na górę dałam herbatniki.

Are you sure to delete this comment ?