![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ahgdqq4y-8fa11-695743-cfcd2-wez505zv/6453c331-d003-4bbb-9a06-b07e7b718acb/main/kawowy-sernik-na-zimno.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ahgdqq4y-8fa11-695743-cfcd2-wez505zv/916c8ae1-d03e-42f1-bc6f-4d0d8b2e54a8/main/kawowy-sernik-na-zimno.jpg)
- TM 5
Składniki
Spód
- 200 g biszkoptów lady fingers, połamanych na kawałki
- 60 g espresso, zaparzonego, ostudzonego
- 80 g Miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
Masa serowa
- 500 g twarogu na sernik
- 90 g espresso, zaparzonego, ostudzonego
- 3 żółtka
- 150 g cukru pudru, wykonanego w TM
- 3 łyżeczki żelatyny
- 150 g mleka
Galaretka z malin
- 300 g malin, świeże lub uprzednio rozmrożone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do naczynia włożyć biszkopty, rozdrobnić 15s/obroty5.
Dodać espresso i masło, wymieszać 15s/ obroty 4. Powstałą masę przełożyć do tortownicy, rozprowadzić i docisnąć dłońmi. Piec 15 min. Upieczony spód wystudzić .Żelatynę rozpuścić w mleku wg przepisu na opakowaniu.
Do naczynia miksującego włożyć twaróg, cukier puder, żółtka, espresso, miksować 1min/ obroty 5. Ustawić TM na 30s/obroty5 , przez otwór w pokrywie wlać rozpuszczoną żelatynę. Wylać na upieczony spód.
Odstawić do stężenia do lodówki na godzinę. Po tym czasie przygotować malinową galaretkę.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody wg przepisu na opakowaniu. Maliny zmiksować 30s/ obroty5. Ustawić TM 30s/ obroty5 , przez otwór w pokrywie dodać rozpuszczoną żelatynę. Galaretkę równomierne wylać na sernik. Pozostawić na noc w lodowce do stężenienia. Smacznego 😀
Spód
Masa serowa
Galaretka malinowa
Porady
Zamiast malinową galaretką sernik można udekorować ubitą śmietaną w ilości wg uznania. W przypadku tortownicy 26 cm polecam podwoić ilość masy serowej😀
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?