thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Spód

  • 200 g biszkoptów lady fingers, połamanych na kawałki
  • 60 g espresso, zaparzonego, ostudzonego
  • 80 g Miękkiego masła, pokrojonego na kawałki

Masa serowa

  • 500 g twarogu na sernik
  • 90 g espresso, zaparzonego, ostudzonego
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru pudru, wykonanego w TM
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 g mleka

Galaretka z malin

  • 300 g malin, świeże lub uprzednio rozmrożone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód
  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
    Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Do naczynia włożyć biszkopty, rozdrobnić 15s/obroty5.
    Dodać espresso i masło, wymieszać 15s/ obroty 4. Powstałą masę przełożyć do tortownicy, rozprowadzić i docisnąć dłońmi. Piec 15 min. Upieczony spód wystudzić .

  2. Masa serowa
  3. Żelatynę rozpuścić w mleku wg przepisu na opakowaniu.
    Do naczynia miksującego włożyć twaróg, cukier puder, żółtka, espresso, miksować 1min/ obroty 5. Ustawić TM na 30s/obroty5 , przez otwór w pokrywie wlać rozpuszczoną żelatynę. Wylać na upieczony spód.
    Odstawić do stężenia do lodówki na godzinę. Po tym czasie przygotować malinową galaretkę.

  4. Galaretka malinowa
  5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody wg przepisu na opakowaniu. Maliny zmiksować 30s/ obroty5. Ustawić TM 30s/ obroty5 , przez otwór w pokrywie dodać rozpuszczoną żelatynę. Galaretkę równomierne wylać na sernik. Pozostawić na noc w lodowce do stężenienia. Smacznego 😀

Porady

Zamiast malinową galaretką sernik można udekorować ubitą śmietaną w ilości wg uznania. W przypadku tortownicy 26 cm polecam podwoić ilość masy serowej😀

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kawowy sernik na zimno

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?