- TM 5
Składniki
- 3 płaskie łyżki masła orzechowego lub pasty sezamowek, (opcjonalnie)
- 30 gramów ryżu preparowanego, (opcjonalnie)
- 4 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 200 gramów gorzkiej czekolady
- 6 płaskich łyżek Migdałów, (opcjonalnie)
- 300 gramów daktyli
- 160 gramów ciastek kruchych np Degestive
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut.
2. Ciastka umieść w "Blokada naczynia miksującego" i skrusz 10s/ obr. 8. Do skruszonych ciastek dodać roztopiony olej, tak by powstała masa kleiła się. Natępnie masą wyłóż formę np. 20x25 cm i umieść ją w zamrażarce na 10 minut. (formę należy wcześniej wyłożyć folią spożwczą)
3. Odcedzone z wody daktyle włóż do "Blokada naczynia miksującego" i zmiksuj na gładką masę 15s/ obr. 7. W tym momencie można dodać pasty sezamowej lub masła orzechowego.
4. Masę daktylową wyłóż na spód z ciasteczek. Posyp ryżem preparowanym.
5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wylej na masę daktylową.
6. Czekoladę posyp pokrojonymi migdałami
7. Po przestygnięciu, wstawić formę do lodówki
Daktylowe batoniki
Porady
Masę daktylową zgarniamy za pomocą kopystki i miksujemy ponownie jeśli nie jest wystarczająco gładka.
Jeśli ktoś lubi, można zamiast migdałów użyć wiórek kokosowych lub dowolnych bakalii
Batoniki najlepiej pokroić zanim czekolada całkowicie zastygnie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze