Składniki
BISZKOPT
- 6 jaj
- 40 g Mąki ZIEMNIACZANEJ
- 100 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem I
- sok z dwóch cytryn
- 2 szklanki wody
- 2,5 budynie smietankowe
- 220 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
KREM II
- 600 ml śmietanki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyzkach wody
- 25 herbatników petit-bery
- 1 mała buteleczka wódki cytrynówki
lukier
- 200 g cukru pudru
- 3 łyzki wódki cytrynówki
- sok z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
załozyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli ustawić thermomix na 4 min/obr4,
po dwóch minutach wsypać cukier z cukrem wanilinowym, po kolejnej minucie zmiejszyć obroty na 1,5
wlać żółtka, wsypac mąkę, wylać na blachę, upiec ok 20-25 min
KREM I:
do naczynia miksującego wlać szklankę wody, dodać sok z dwóch cytryn, 110g cukru, zagotować 3 min/100stopni.obr1,5
budyń rozpuścic w szklance wody, wlać przez otwór do gotującej masy, gotować dalej 3 min/100stopni/obr2
do gorącej masy dodać masło i zmiksować 15 sekund /obr5
przestudzić, dodać 110g cukru i dwa żółtka, zmiksować 20 sek/obr5, wylać na upieczony biszkopt
KREM II:
do suchego i czystego naczynia włożyćmotylek, wlać schłodzona śmietankę, ubijać 30 sekund obr4, wlać żelatynę i cukier wanilinowy ubić na sztywno, wyłożyc na krem budyniowy
na wierzchu ułożyc herbatniki, każdy polać wódką
LUKIER:
do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wódkę i sok z cytryny wymieszać 20 s/obr4, wylać na wierzch ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzien dobry, 2,5budynia w jednej szklance wody?? alicj@:
Czy uzywal ktos zelatyny w tych zelowych platach? Mam dostep tylko do takiej a nie wiem ilosciowo jak to odpowiada normalnej zelatynie w proszku:/ dziekuje z gory za pomoc
Ciasto bardzo dobre, Polecam ten przepis
Ciasto bardzo dobre! Nie jest słodkie, aromat cytrynowy.
Ja robiłam z identycznego prawie przepisu z książki = 100 nowych ciast siostry Anastazji.
Kilka uwag: śmietanka powinna być chłodna, można ją włożyć do zamrażarki na 10-15 minut przed ubiciem. Naczynie musi być suche i je również można włożyć na chwilę do lodówki.
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Bardzo się ciesze że smakowało, pozdrawiam
Alicj@
Witam!Ciast bardzo dobre-mialam jeszcze troche smietany(mniej niz w przepisie-ale co tam!)-na pewno zrobie go w najbliższym czasie jeszcze raz żeby sobie utrwalic nawyki .Fakt -w sumie robi sie go szybko łatwo i przyjemnie.Dziekuje za pomoc. POZDRAWIAM
Bedzie dobrze)
Alicj@
Ciasto upieklam chociaż nie bez kłopotów. Biszkopt rewelacja, ale nie wyszla mi warstwa ze śmietaną-zrobilam masło.Lukier jest plynny i splywa po cieście, a masę budyniowa nalezy wylewac na ciasto jak dość dobrze przestygnie bo te tez spływa-no coz to sa sugestie dla mniej wprawnych w pracy z termomixem.Teraz czekam żeby wszystko przeszło i będę próbować o rezultatach poinformuje
witam, 180 stopni, pozdrawiam
Alicj@
W jakiej temperaturze pieczemy ciasto?Chcę go zrobic jutro
Are you sure to delete this comment ?