Składniki
kruszonka
- 100 g cukru kryształu
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g masła miękkiego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
owoce
- 500 g JAGÓD LEŚNYCH, mrożone lub świeże
- 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
Ciasto
- 40 g mleka 3,2 %
- 40 g drożdży świeżych
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka całe
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli kuchennej
- 150 g miękkiego masła, w kawałkach
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Mleko i drożdże umieścić w naczyniu miksującym 1 minuta/37ºC/obr.2
2.Wsypać mąkę, jaja, cukier, sól , wyrabiać 12 minut/"Ciasto" .
3.W trakcie wyrabiania dodawać po kawałeczku masła.
4.Blaszkę o wymiarach 30/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier masłem i posypać lekko mąką.
5. Ciasto wyłożyć na blachę , rozprowadzić równomiernie łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie kruszonki
Cukier, mąkę , masło i cukier waniliowy wsypać do naczynia miksującego, wymieszać 15 sec /obr. 6
Piekarnik rozgrzać do temp.150º C
Na wyrośniętym cieście ułożyć owoce i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika i po 20 minutach zwiększyć temperaturę do 180º C.
Piec 35-40 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Porady
1.Ciasto ma konsystencję bardzo gęstej śmietany, nie nadaje się do zrobienia bułeczek.
2.Foremka powinna mieć wysoki rant, bo ciasto mocno rośnie.
[[wysiwyg_imageupload:2651:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
własnie siedzi w piekarniku i pięknie pachnie ( zrobiłam wersje z jabłkami ) aż ślinka cieknie
Dziękuję za komentarz. Samo ciasto stanowi bazę do różnych owoców nie tylko z jagodami,maliny, wiśnie i śliwy również świetnie się upieką, szczerze polecam i pozdrawiam.
Ciasto jest pulchne, bardzo dobre, dziękuję za przepis, , będzie moim ulubionym
35 - 40 minut, to jest czas pieczenia całkowity , czyli 20 minut w temp.150 st. i 15-20 minut w temp. podwyższonej do 180 st. Jeżeli ktoś umieści ciasto w mniejszej formie, to czas pieczenia się wydłuży co najmniej o 5-8 minut.
Dziękuję za skorzystanie i ocenę przepisu. Serdecznie pozdrawiam .
Bardzo łatwe ciacho, niezbyt słodkie ale uważam że powinno być krócej pieczone.