thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Pokrycie:

  • 200 g płatków migdałowych
  • 20 g dżemu lub konfitury morelowej
  • 100 g masła pokrojonego w kostki
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 50 g cukru

Przełożenie (krem):

  • 500 g mleka
  • 200 g śmietany kremówki do ubicia
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub 4 listki)
  • 100 g cukru
  • 1 opakowania budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 50 g oleju
  • 100 g cukru
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 130 g twarogu
  • 50 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pokrycie:
  1. Cukier, cukier wanilinowy, masło i dżem morelowy włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 2,5min/60oC/obr. poz. 2, następnie rozdrobnić 5 sek./obr. poz. 6.

  2. Dodać migdały i wymieszać 10 sek./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. poz. 1. 

  3. Otrzymaną masę rozprowadzić równomiernie na cieście i piec 30 minut w 175oC

  4. Pozostawić do ostygnięcia.

  5. Przeciąć w poziomie na 2 równe blaty.

  6. Ciasto:
  7. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 15 sek./obr. poz. 5 do uzyskania jednolitej masy. 

  8. Ciasto wyłożyć do okrągłej natłuszczonej formy Ø 26 cm wysypanej bułką tartą.

  9. Przełożenie (krem):
  10. Namoczyć żelatynę według wskazówek na opakowaniu. 

  11. Na ostrza nałożyć motylek. Wleć śmietanę do naczynia miksującego i ubijać obr. poz. 3. do utrzymania odpowiedniej gęstości. Wyłożyć do innego naczynia. 

  12. Ponownie nałożyć motylek. Do naczynia włożyć mleko, cukier i budyń waniliowy, gotować 6,5 min/100oC/obr. poz. 3. Włożyć wyciśniętą żelatynę przez otwór w pokrywie i wymieszać 3 sek./obr. poz. 3. Otrzymaną masę schłodzić w zimnej wodzie, mieszając od czasu od czasu, żeby nie powstała skórka.

  13. Wymieszać masę z naczynia z bitą śmietaną. Otrzymany krem rozłożyć równomiernie na dolnej warstwie ciasta, nałożyć górną warstwę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bienenstich - użądlenie pszczoły

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?