thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
20 plaster/plastry/plastrów
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 09/12/12
zmieniono dnia: 09/12/12

Składniki

pasztet

  • 1000 g selera, surowego
  • 100 g marchwi, surowej
  • 100 g cebuli, surowej
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 kostka grzybowa, lub 1 łyżeczka koncentratu drobiowego wykonanego w TM
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego, duże
  • 1-1,5 szklanki płatków owsianych górskich, w zależności od tego jak "mokry" jest seler
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 całe surowe jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ  POŁOWĘ  SELERA, MARCHWI, CEBULI, GRZYBÓW I CZOSNKU – OCZYWIŚCIE WARZYWKA POKROJONE NA MNIEJSZE KAWAŁKI, ROZDROBNIĆ 5S/OBR. 5. PRZEŁOŻYĆ DO INNEGO NACZYNIA. Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI CZYNNOŚĆ POWTÓRZYĆ.

    2.       PRZEŁOŻYĆ WSZYSTKIE WARZYWA DO NACZYNIA TM, DODAĆ WODĘ, KOSTKĘ GRZYBOWĄ, LIŚĆ LAUROWY I ZIELE ANG., GOTOWAĆ 25 MIN/100°C/OBR.2. CAŁKOWICIE WYSTUDZIĆ!

    3.       JEŻELI NAM SIĘ UDA ZNALEŹĆ, TO WYJĄĆ LIŚĆ LAUROWY. DODAĆ PŁATKI OWSIANE, PRZYPRAWY I JAJKA 50 S/OBR. 7-9.

    4.       DŁUŻSZĄ FORMĘ DO PIECZENIA (KEKSÓWKĘ)LUB DWIE MNIEJSZE WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA LUB WYSMAROWAĆ MASŁEM I WYSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ. PIECZEMY W PIEKARNIKUOK 1 GODZ./160-170°.

     

    PASZTET MA BARDZO CIEKAWY SMAK I GENIALNIE NADAJE SIĘ NP. NA WIGILIĘ, GDZIE NA STOLE KRÓLUJĄ POSTNE DANIA.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny pasztet z selera (przepis od Joasi Niebelskiej)

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 19, 2019 at 13:22

    Zrobiłam bez grzybów i czosnku. Bardzo dobry Smile

    pasztet z selera bez grzybówpasztet z selera bez grzybów

  • maja 25, 2019 at 10:36
    5.0

    Bardzo smaczny 🙂

  • lutego 1, 2016 at 22:04
    4.0

    Zrobiłąm pasztet zgodnie z przepisem. Nie jest zły ale dla mnie trochę zbyt selerowy. Następnym razem dam więcej przypraw.

  • grudnia 18, 2012 at 12:42

    hej Weroniko tmrc_emoticons.)

    możesz zrobić wieczorem 23 lub z samego rana w Wigilię. Ja ten ze zdjęcia robiłam wieczorem ok 22 a kroiłam rano tmrc_emoticons.)

    Love

  • grudnia 18, 2012 at 12:01
    5.0

    Dzieki Kasiu Big Smile Love  Czyli zrobie 23-go wieczorem, to mysle, ze bedzie dobrze, co Ty na to ? Czy lepiej zrobic 24-go ? Big Smile Big Smile Co mi radzisz ? Po upieczeniu musi troche przestygnac, do krojenia, prawda ? Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • grudnia 16, 2012 at 22:13

    Pasztet jest dobry od razu po upieczeniu, nie trzeba go wcześniej przygotowywać. Ja teraz zrobię go dwa razy więcej, wcześniej robiłam na prezentację i ani ja, ani mój Jarek go zbytnio nie popróbowaliśmy bo zniknął w oka mgnieniu tmrc_emoticons.)

    To masz przekichane Weroniko z tym gotowaniem Big Smile

  • grudnia 16, 2012 at 21:43
    5.0

    Jestem pewna Kasiu, ze bedzie smakowal, nie tylko jej, ale nam wszystkim Big Smile  Ja to bym juz zrobila z checia i spròbowala, no ale obiecalam na swieta... Tym bardziej, ze wielu pysznych rzeczy nie je, ktòre jadla przedtem ( np. ryby), wiec niektòre potrawy robie rzadziej, inne 1/2 porcji.... Tak wiec musze miec cos fajnego, smacznego, nowego, dla niej na swieta, na Wigilie Big Smile Big Smile I musi smakowac przy okazji innym, bo calkiem osobno, to ani mysle gotowac tmrc_emoticons.;)  Powiedz mi, ile dni wczesniej moge przygotowac ? Jak dlugo sie trzyma ? Buziaczki Big Smile Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • grudnia 16, 2012 at 21:39
    5.0

    No i wyszła góóóóóóóra pasztetu marchewkowego tmrc_emoticons.D Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.D Party Love

  • grudnia 16, 2012 at 21:28

    Weroniczko,

    mam nadzieję, że pasztet będzie smakował Twojej córci tmrc_emoticons.) Tak to już jest, że przed świętami urobimy się zawsze "po pachy" Cooking 6 , Cooking 9 , Cooking 7 , Cooking 2 , Cooking 1 , Cooking 10 ,  ale zadowolenie naszych bliskich - bezcenne tmrc_emoticons.)

  • grudnia 16, 2012 at 21:25

    Grażynko wyjdzie Ci góóóóra marchewkowego pasztetu Big Smile  tmrc_emoticons.;)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: