Czas przygotowania
12h 20min
Czas całkowity
12h 20min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 25/02/17
zmieniono dnia: 25/02/17
Składniki
Śledzie w sosie musztardowym
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1-2 ząbki czosnku
- 85 g musztardy francuskiej
- 65 g musztardy Dijon
- 70 g jogurtu naturalnego
- 30 g majonezu, zrobionego w TM
- 1/2- 1 łyżeczek cukru
- 1/4 łyżeczki kurkumy suszonej mielonej
- 1/4- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2- 1 łyżeczki pieprzu mielonego, czarnego
- 600 g filetów śledziowych solonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5. Przełożyć do koszyczka przelać wrzątkiem, przełożyć do innego naczynia.
- 2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego.
- 3. Dodać musztardę francuską, musztardę Dijon, jogurt naturalny, majonez, cukier, kurkumę, sół i pieprz, wymieszać 15 s./obr. 3,5. Przełożyć do naczynia z cebulą, dokładnie wymieszać za pomoca kopystki, odstawić.
- 4. Śledzie pokroić na 5-6 cm kawałki, ułożyć w półmisku, zalac przygotowanym sosem musztardowym, odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- 5. Śledzie udekorować (np plastrm cytryny, natką pietruszki), podawać jako przystawkę.
Sposób przygotowania
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Jutro wigilia. Śledź w sosie musztardowym zagości znowu na naszym stole.W zeszłym roku był zbyt słony, natomiast dziś udał się doskonale. Szczerze polecam wszystkim miłośnikom śledzia.
Śledzik bardzo smaczny, zastanawiam się tylko czy nie dodać następnym razem jabłka i ewentualnie ogórka 😉
Sosik pyszny Nie miałam kurkumy dzieki której kolor byłby jeszcze piękniejszy ale i tak wyszło super. Napewno zagości na moim stole częściej