Składniki
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożonych i lekko odciśniętych
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 pół łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 opakowania ciasta francuskiego, gotowego
- 200 g sera feta
- 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka
- 40 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.2. Do naczynia miksującego wlożyć ząbki czosnku, rozdrobnić 3s/obr. 83. Dodać cebulę, rozdrobnić 3s/obr. 5. Zgarnąć rozdrobnione składniki na dno naczynia.4. Dodać oliwę i dusić 2 min/Varoma.obr.15. Dodać szpinak, dusić 15 min/100 stopni/obr. 1, zapiast miarki na pokrywie naczynia postawić koszyczek6. Dodać sól, piepirz, gałkę, wymieszać 4s/obr.3, odstawić aby trochę wystygło. W tym czasie przygotować ciasto - rozwałkować i podzielić na ok. 12 kwadracików7. Do wystudzonego szpinaku dodać ser, wymieszać 4s/obr3 - tak by ser nie rozpadł się całkowicie8. Na środek kwadratu położyć nadzienie, dokładnie u góry zlepić rogi ciasta - uformować sakiewki i posmarować je rozptrzepanym jajkiem.Piec 20-25 minut.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszna przekąska, która na pewno często będzie u mnie gościć.
Potwierdzam, smaczne i proste
Fajny przepis, na imprezkę w sam raz
Fajne i proste. Powtarzam, gdy zapraszam gości
Bardzo dobre, polecam
Przepyszne, na imprezie zniknęły w mgnieniu oka
Czy te sakiweki można jeść na zimno? Gdybym chciała wcześniej je przygotować na imprezę???
świetny i szybki przepis, polecam.
sakiewki są pysznie, nie można tylko przesadzić z fetą - do czosnkowego barszczyku, palce lizać))))
Napewno sa pyszne, wypróbuję