thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
13h 0min
Czas całkowity
13h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 15/12/19
zmieniono dnia: 23/12/19

Składniki

ŚLEDŹ W MARYNACIE

  • 500 g filetów ze śledzia a la Matjas solonych, dodatkowa woda lub mleko do namoczenia
  • 150 g oleju
  • 150 g wody
  • 80 g octu winnego białego
  • 30 g octu balsamicznego
  • 50 g cukru
  • 200 g cebuli czerwonej, obranej pokrojonej w półksiężyce
  • 80 g Suszonych śliwek, miękkie
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 20 g musztardy francuskiej
  • 4 liście laurowe
  • 5 goździków
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 szczypta pieprzu mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ŚLEDŹ
  1. 1. Śledzie zalać wodą lub mlekiem odstawić na
    1-3godz. odmoczyć w zależności od zasolenia
    2. Do naczynia miksującego wlewamy wodę,dodajemy goździki, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, ocet, cukier doprowadzamy do zagotowania 6min./100C/obr.0.5
    3. Dodajemy cebulę, suszoną śliwke i orzechy 15s/100C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.1
    4. Pozostawiamy w naczyniu do wystudzenia.
    5. Do gotowej zalewy dodajemy olej, musztarde francuską 10s.obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1,5
    6. Śledzie kroimy na kawałki i zalewamy gotową zalewą.
    7. Pozostawiamy na 12h w lodówce aby przeszły marynatą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ŚLEDZIE MARYNOWANE Z ORZECHAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?