Składniki
Ciasto - pasta fillo
- 500 gramów mąki
- 220 gramów wody o temp. pokojowej
- 2 szczypty soli
- 40 gramów oleju z oliwek
Nadzienie
- 500 gramów baklazanòw
- 40 gramów oleju z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sòl, pietruszka
- 250 gramów ricotty lub miekkiego twarozku
- 45 gramów pomidorów suszonych z oleju
- sòl, pieprz, tymianek
I jeszcze
- roztopione maslo do smarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka -
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nadzienie: baklazany oczyscic, pokroic w gruba kostke, wlozyc do durszlaka, posolic, zostawic na 30min, by stracily gorycz. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc czosnek i pietruszke: 5sek / obr 7. Dodac odcisniete baklazany i olej: 15min / 100° /
"Obroty wsteczne" / obr
"Mieszanie" . Nastepnie dodac ricotte, tymianek, sòl, pieprz: 10sek / obr 5.Ciasto rozwalkowac bardzo cieniutko, na kwadraty 10x10cm. Wszystkie posmarowac roztopionym maslem, foremke tez, z wierzchu. Ukladac po 3 kwadraty na foremce, "tlustym" do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku: 180° / do zrumienienia ( ok 10min, nie przypiec za mocno! ). Uwaga ! - koszyczki piec przez 2-4 min, ustawione " w dòl". 2-4 min potrzeba, by lekko stwardnialy. Nastepnie przekrecamy delikatnie "do gòry", i tak pieczemy do zrumienienia. Zostawiamy do ostygniecia. Napelniamy kremem baklazanowym, dekorujemy pomidorkami, posypujemy pieprzem.
Jesli ktos nie lubi baklazanòw, moze spokojnie zastapic farsz innym.
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.






Komentarze
Do wypròbowania, kochanie, polecam
do wypróbowania
super przepis 
Wiosna przyszla na calego
Kròtki rekaw, wygodne buty, butelka wody w reke, usmiech na twarzy i w rejs, kiedy sie da
Piekna sprawa
Buziaki dziewczyny

Oj masz racje Haniu, tyle przepisow do wyprobowania i co jeden to lepszy. Fajny pomysl z tymi koszyczkami. Oczywiscie dodaje do wyprobowania. Pozdrawiam Verciu
Nie starczy życia do próbowania wszystkiego.
Dodany do kolekcji i na pewno będzie zrobiony
Vercia wiosna przyszła i masz jeszcze większy zapał do przepisowni.
Buziaczki

Polecam Grazynko
Jesli nie lubisz baklazanòw, bo nie kazdy lubi, zmienisz nadzienie
Aby tylko nie bylo za suche, ani za plynne
Buziaczki
