Składniki
słoik
- 5-7 centymetrów imbiru, swiezego korzenia
- 4 cytryny, ze skórką
- 300 gramów miodu naturalnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucić imbir obrany i pokrojonu na mniejsze kawałki "Blokada naczynia miksującego" /5sek/obr.8-10
Kopystką zgarnąć imbir ze ścianek
Cytryny wyszorować dokładnie ciepłą wodą z dodatkiem octu lub sody. Pokroić (razem ze skórką) na części, usunąć ewentualne pestki i wrzucić do naczynia miksującego. Dodać miód.
"Blokada naczynia miksującego" /10sek/obr. 8-10
W razie konieczności - przedłużyć czas miksowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Słoiczek z papką przechowuję w lodówce. W ciągu miesiąca mi sie kończy, więc nie miałam okazji przetestować ile dłużej wytrzyma. Ale miesiąc - jeśli produkty z których jest zrobiona są świeże - wytrzyma
Porady
Idealna pasta na wszelkiego rodzaju przeziębienia i infekce.
Doskonale wzmacnia odporność. Sugerowane stosowanie: zapobiegawczo i na wzmocnienie odporności - 1 łyżeczka dziennie, w przypadku infekcji - 2 do 3 łyżeczek dziennie.
Nazwa została "wykreowana" przez dzieci
W związku z pytaniami o czosnek - pewnie, że można dodać Samo zdrowie. Ja nie dodaję, ze względu na dzieci - mogą jeść kanapki z czosnkiem, ale w słodkiej papce by go nie zniosły
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Papka pychotka. Robię już od kilku lat i nie wyobrażam sobie zimy bez tego rarytasu.🙂 Polecam
Papka pychotka. Robię kolejny rok i jestem zadowolona. Po raz pierwszy w zeszłym roku nie chorowałam- zobaczymy teraz.Czy można papkę podawać dziecku poniżej 2 r.z. ? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
Robię kolejny raz. Na mnie działa cudownie. Polecam
Zdrowa pychotka polecam
Super. Ja miksowałam według przepisu i nie jest to zupełnie gładka konsystencja ale może być. Dziś pierwszą porcje każdy w domu dostał bo akurat dopadł nas wirus. Zobaczymy czy ta zdrowa mikstura pokona to choróbsko
Przepis sztos, jest przepyszna, ale trzeba dłużej miksowac. Dalam bio cytryny z Lidla, wcześniej je wyszorowalam bardzo ciepla woda z octem, zrobilam porcje z połowy skladnikow wyszla mniej wiecej szklanka okolo 300 ml
Zrobiłam już drugi raz. Fajna mikstura. Dwa razy dłużej miksuję i jest delikatniejsza konsysencja. Co do chemi w skórkach to ja kupuję te ekologiczne
Papka z entuzjzmem zrobiona, ale poczytałam trochę o chemii w skórkach cytrusów i nieco się zniechęciłam...
Asia01: możesz dodawać do herbaty - byle nie gorącej. U mnie w domu - wciągamy samą papkę
MamaMagda: nie musisz ratowac - to nie jest stracone zawsze możesz to podawać w bardziej płynnej konsystencji Może dałaś płynny miód? Podejrzewam, że jak miód stężeje - papka też nabierze innej konsystencji. A jeśli chodzi o składniki - możesz ilościami manipulować dowolnie