thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

EKSPANDOWANE PROSO

  • 80-100 g prosa ekspandowanego

MASA MIGDAŁOWA

  • 100 g gorzkiej czekolady 70 lub 85%, np. Lindt
  • 40 g twardego oleju kokosowego
  • 100 g mleka kokosowego
  • 70 g uprażonych na patelni migdałów, można pominąć prażenie
  • 80-90 g cukru trzcinowego, (lub 50g ksylitolu)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego wsypać cukier,  zemleć na puder       10 s/obr. 10

    2. dodać uprażone wcześniej na patelni migdały,                 rozdrobnić 15 s/obr. 10

    3. dodać połamaną czekoladę, rozdrobnić 15s/obr. 8

    4. dodać olej kokosowy i mleko, ucierać 4 min/50st/obr. 2

    5. masę przelać do szklanej misy i odstawić do wystygnięcia

    6. do ostygniętej masy dodawać stopniowo proso cały czas mieszając łyżką, można zmniejszyć ilość prosa podanego w przepisie

    7. uformować szyszki (kule), wedle upodobania 

    8. uformowane szyszki odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)

Porady

szklana miska i łyżka

używam migdałów w słupkach

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SZYSZKI BEZGLUTENOWE, BEZ LAKTOZY

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: