- TM 5
Składniki
EKSPANDOWANE PROSO
- 80-100 g prosa ekspandowanego
MASA MIGDAŁOWA
- 100 g gorzkiej czekolady 70 lub 85%, np. Lindt
- 40 g twardego oleju kokosowego
- 100 g mleka kokosowego
- 70 g uprażonych na patelni migdałów, można pominąć prażenie
- 80-90 g cukru trzcinowego, (lub 50g ksylitolu)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na puder 10 s/obr. 10
2. dodać uprażone wcześniej na patelni migdały, rozdrobnić 15 s/obr. 10
3. dodać połamaną czekoladę, rozdrobnić 15s/obr. 8
4. dodać olej kokosowy i mleko, ucierać 4 min/50st/obr. 2
5. masę przelać do szklanej misy i odstawić do wystygnięcia
6. do ostygniętej masy dodawać stopniowo proso cały czas mieszając łyżką, można zmniejszyć ilość prosa podanego w przepisie
7. uformować szyszki (kule), wedle upodobania
8. uformowane szyszki odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)
Porady
szklana miska i łyżka
używam migdałów w słupkach
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smak dzieciństwa..
świetny pomysł na smakołyki dla najmłodszych
Fajny szybki przepis na słodką przekąskę dla dzieci, a w dodatku bezpieczniejsze i zdrowsze niż słodkie wynalazki ze sklepu Będę wracać do tego przepisu !
Ekspandowane proso jest już dostepne w sklepach ze zdrową żywnością. Jestem z Koszalina i proso kupuję na naszym lokalnym rynku.
Używam mleka kokosowego z puszki (koniecznie dobrej jakości bez konserwantów, takie znazłam w Rossmanie, przynajmniej etykieta jest w porządku i na razie wierzę w to co tam jest napisane). Spróbuj zrobić z mlekiem domowej roboty, sama jestem ciekawa efektu końcowego.
Mam pytanko - gdzie kupujesz proso :O
czy mleko kokosowe z puszki, czy własnej roboty? zastanawiam się, bo ostatnio robię mleko domowe kokosowe- tylko ono jest mniej tłuste niż te z puszki... fajny przepis! na pewno przygotuję z dziećmi
wyprobuje na pewno,az slinka cieknie na sama mysl
PYSZNE! I BEZ LAKTOZY )))), BEZ PSZENICY I BEZ KUKURYDZY!!!!!! CUDO
hmmmm, różnie to bywa
Are you sure to delete this comment ?