Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 22/10/17
zmieniono dnia: 22/10/17
Składniki
Dyniowe leniwe
- 200g gęstego puree dyniowego*
- 150g twarogu
- 200g mąki pszennej (lub ryżowej w wersji bezglutenowej)
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płynnego miodu (można dać cukier)
- jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Puree dyniowe, twaróg i jajko mieszamy (15s/obr.3), a następnie dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz mieszamy (20s/obr.2), a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy w dłoniach do momentu aż ciasto przestanie się lepić (w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką pszenną).
- Gotowe ciasto formujemy w kulę, którą dzielimy na 4 części. Każdą cześć formujemy w wałeczek, który spłaszczamy dłonią, a następnie pod skosem kroimy kluseczki.
- Leniwe wrzucamy na wrzątek z odrobiną soli i gotujemy kilka minut (leniwe muszą wypłynąć i jeszcze minutkę się pogotować).
- Wierzch można polać masłem lub masłem z bułką tartą i cukrem.
Porady
* z tego przepisu: https://www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/puree-z-dyni-puree-dyniowe-do-ciast-deserow-wypiekow-i-zup/svvybj8x-db69d-520839-f60be-v3c9jl85
(puree przygotowane dzień wcześniej i przechowywane w lodówce, dzięki czemu odpowiednio zgęstniało)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zrobiłam, dodałam ziemniaki z wczoraj. Wyszły pyszne
Wyglądają pysznie i zdrowo, dodaję do ulubionych i wkrótce je prztestuję, tylko uzupełnię brakujące składniki