thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
7 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 350 mleka lub wody, ml
  • 2 jaja
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 mąka pszenna pełnoziarnista, szklanka

Budyń

  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
  • 400 ml mleka
  • stevia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Nadzienie budyniowe
  1. Wlałam mleko (300 ml) i stevię do naczynia, nastawiłam czas na 5 minut, temp. 100 stopni, obroty poz. 2, gdy mleko zaczęło wrzeć to dodałam rozmieszany proszek budyniowy w pozostałym zimnym mleku. Budyń zagęszczał się potem około minuty na obrotach poz.2-3. Przelałam gotowy budyń do miski, dodałam musli i żurawinę. Przestudzoną masę nakładałam na naleśniki.

  2. Ciasto naleśnikowe
  3. Zrobić zaczyn z drożdży i płynów - przełożyć do naczynia miksującego, nastawić temperaturę na 37 stopni, czas 2 minuty i włączyć obroty pozycja 1. Można dodać łyżkę mąki. Odczekać około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać czas 30 sekund pozycja 5-6. Można odstawić na około 15-30 minut, wtedy ciasto jest jeszcze bardziej pulchne, ale ja często smażę od razu i jak widać wychodzą tmrc_emoticons.)Po tym czasie smażyć naleśniki, u mnie patelnia posmarowana olejem tylko przy pierwszym nałożeniu ciasta. 

Porady

Dużo przepisów na Thermomix znajdziesz tutaj:

//quchniawege.blogspot.com/2013/03/drozdzowe-nalesniki-z-budyniem.html

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Drożdżowe naleśniki

Wydrukuj:

Komentarze