Składniki
mleko
- 100 g migdałów blanszowanych, (lub zwykłych ze skórką)
- 1 litr wody mineralnej niegazowanej, (lub przegotowanej, ostudzonej)
- 2 łyżki syropu z agawy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. migdały namoczyć w 1 l wody przez noc
2. migdały wraz z wodą z namaczania i syropem wlać do naczynia, zmiksować 2min/obr.10, przelać przez sitko wyłożone gazą i odcisnąć
Porady
odciśniętą masę migdałową można wykorzystać do ciast, czy twarożków wegańskich
gdy mamy zwykłe migdały, należy je zblanszować, zalać wrzątkiem na 5 min, po czym obrać
mleko przechowywać w lodówce, w szklanym naczyniu do 3 dni
mleko doskonale nadaje się jako napój, do deserów, płatków śniadaniowych, słodkich wypieków, czy budyniu
wartość energetyczna na litr : około 520 kcal
koszt całego napoju (1 l) : około 9 zł
smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
bardzo łatwy, super przepis! zapisuje w ulubionych!
Nastepnym razem spróbuje dodac troche mniej wody i wiecej słodzika aby bardziej przypominał mleko sklepowe które również uwielbiam
Świetny przepis! Dzięki!