Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
2
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
Składniki
likier
- 800 g whisky
- 10 g soli
- 160 g cukru trzcinowego
- 2 puszki mleka kokosowego
- 400 g kawy, zaparzonej, (z 4 łyżek kawy)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia wlać mleko kokosowe, dodać cukier i sól, gotować 20min/100*/obr.1
2. dodać kawę (bez fusów) i whisky, wymieszać 10sek/obr2
3. przelać do butelek, zamknąć po wystygnięciu
likier
Porady
przechowywać w temp. pokojowej, po otwarciu w lodówce
idealny jako prezent, lub na zimowy wieczór ...
smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Urodziny
Prezent
Łatwe
Szybkie
Kreatywne
Bez nabiału
Bez jajek
Bez glutenu
Bez laktozy
Napój
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
czy mleko kokosowe z puszki mogę zastąpić tym wykonanym w TM ??
proszę spróbować zatem kiedyś zrobić bez soli, lub użyć jej mniej i sprawdzić.
przykro mi, że nie smakowało.
przepis jest oryginalny, został przeze mnie tylko zaadaptowany na TM i muszę przyznać, że nic w nim nie zmieniłam prócz zastąpienia mleka skondensowanego mlekiem kokosowym. robiłam go też już kilkakrotnie i wyszedł za każdym razem znakomity ... naprawdę mi przykro
myślę jeszcze, czy przypadkiem sól nie była zbyt lekka ? czasami sól jest tak drobno zmielona, że prawie puder przypomina. aby zachowa proporcje tego przepisu powinno się użyć 1 małą łyżeczkę soli
pozdrawiam
wiesia w
witaj,
można zrobić na czystym spirytusie, ale radziłabym wtedy dodać trochę ekstraktu waniliowego
wiesia w
dziękuję za miły komentarz
wiesia w
Witam, własnie stawiam pierwsze kroki z Thermomixem i postanowiłam zacząć od likieru. Wykonanie to pestka, rewelacja. Ale jeżeli chodzi o smak to troche za słone.
jak dla mnie jestem zdecydowanie na nie może gdyby nie dodać wogóle soli?ja ją cały czas czułam.dobrze że zrobiłam z 1/2 porcji bo i tak wszystko zostało wylane.szkoda whisky.Ale każdemu ma prawo smakować coś innego.
Witam. Czy można zastąpić whisky jakimś innym alkoholem?
Zawsze częstuję swoich znajomych likierem z kukułek z ABC, i zastanawiałam się jak tu zrobić wersję jakiegoś likieru bez mleka skondensowanego. No i jest, będę robić. Fajny przepis. Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?