thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
14 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 100 g oleju
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki, kukurydzianej, kasztanowej, jaglanej lub innej ulubionej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g marchewki
  • 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego
  • 150 g wody,ciepłej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. 1. obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę wrzucić do naczynia, rozdrobnić 8sek/obr.5. opróżnić naczynie

    2. do naczynia wsypać mielone siemię lniane, dodać ciepłą wodę, podgrzać 2min/50*/obr1

    3. dodać olej i cukier, wymieszać 30sek/obr.4

    4. dodać mąkę, sodę i przyprawy oraz rozdrobnioną marchewkę, wyrobić ciasto 3min/Ciasto"Ciasto"

    5. ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180* przez 45-50 min

Porady

do ciasta można dodać posiekane orzechy laskowe

 

smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ciasto marchewkowe (wegańskie, bezglutenowe)

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 21, 2018 at 20:33

    Czy wstawiamy do nagrzanego piekarnika?

    Beata

  • kwietnia 18, 2018 at 09:46

    Bardzo dziękuję za ten przepis, wreszcie coś czego nie muszę (jeśli nie chcę) modyfikować pod mojego alergika tmrc_emoticons.)

    Ja robię w wersji mufinkowej i całą rodziną się zajadamy.

    Co do wyrastania ciasta drobna sugestia - żeby soda zadziałała musi mieć coś kwaskowego - ja dodaję łyżkę soku z cytryny i pięknie rośnie. Ewentualnie zamiast sody dać proszek do pieczenia - wtedy nie trzeba dodawać nic.

  • stycznia 22, 2017 at 12:04
    5.0

    Dla mnie to również pierwsze ciacho z TM tmrc_emoticons.)

    Dziękuję za super przepis!


    AgnieszkaSka napisał:

    Ciasto w piekarniku tmrc_emoticons.) To będzie moje pierwsze ciasto z Thermomixem tmrc_emoticons.)


  • listopada 17, 2016 at 10:45

    Bardzo dobre ciasto! Wyszło za pierwszym razem! Dodałam rozdrobnione orzechy i daktyle. Polecam👌

  • września 27, 2016 at 08:44

    Za dużo soli! Zmniejszyłam ilość cukru (być może za bardzo i to przez to...) i ciasto wydaje się być bardziej słone niż słodkie... To wszystko psuje...  tmrc_emoticons.( Gdyby nie to wyszłoby całkiem fajne - willtne, aromatyczne. Ale rzeczywiście nie wyrasta...

  • września 18, 2016 at 10:32
    5.0

    Bardzo dobre ciacho. Dałam mąkę kukurydzianą i kasztanową, zamiast wody mleko roślinne, a sody 1/2 łyżeczkę + 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia, mniej cukru. Nawet trochę wyrosło tmrc_emoticons.) Jest miękkie i wilgotne. Polceam tmrc_emoticons.)

  • lipca 22, 2016 at 15:13
    4.0

    Dziękuję za przepis, takiego mi brakowało ☺

  • maja 17, 2016 at 11:06

    Ciasto przepyszne! Mój syn je uwielbia. Wychodzi zarówno z mąką gryczaną, jak i w wersji z mąką z samopszy. Z ciasta można zrobić też mufinki. Gorąco polecam!

  • kwietnia 19, 2016 at 14:24
    5.0

    Super, malo rosnie ale w smaku boskie. Robilam na mace kukurydzianej tmrc_emoticons.) Cala porcja na mala forme tortownicy 

  • kwietnia 13, 2016 at 18:40

    AgatakaOK

    Ile wlałam do foremki tyle wyjęłam - nic nie urosłotmrc_emoticons.(, ale jest bardzo smaczne tmrc_emoticons.)

    chociaż tyle dobrego  tmrc_emoticons.;)  tmrc_emoticons.;)

     

    wiesia w 

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: