thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 19/07/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 1 kg umytych owoców -wiśnie, czerwona porzeczka
  • 0,5 kg cukru
  • 400 ml wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Owoce umieścic w koszyczku i dolnej części Varomy ( w każdej części po pół kg. ).W przypadku wiśni dobrze jest wydrylować owoce jeśli chcemy je potem  wykorzystać do zrobienia np. dżemu. Owoców porzeczki nie trzeba obierać z szypułek.

    Owoce zasypać cukrem- po 0,25 kg.na każdą porcję.

    Dop naczynia wlać 400 ml wody ( ja wlewam gorącą) i ustawić czas -30 min, temp. Varoma ,poz.1.

    Po 15 min. dobrze jest sprawdzić poziom soku w naczyniu ,bo jeśli owoce są bardzo soczyste może kipieć - wtedy ewentualnie odlać nadmiar soku i gotować dalej.

    Po włożeniu nowej partii owoców  nie wlewam 400 ml wody ,ale znacznie mniej np.200 ml-pozostawiając drugie  tyle soku . Gorący sok przelać do  wygotowanych słoików lub butelek, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Jesli ktoś chce można 10 min. zagotować.

    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sok na zimę z Thermomixa

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 28, 2021 at 19:14

    menart1989: Patent z garnuszkiem jest super! Ale sprawdza się chyba tylko z malinami - z wiśniami nie bardzo. Musiałam wydłużyć czas gotowania na parze. Ale sok wyszedł przepyszny tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 24, 2020 at 20:33

    menart1989:
    Dziękuję za te porady tmrc_emoticons.) Patent z garnuszkiem stosuję od 2 lat i sprawdza się za każdym razem tmrc_emoticons.) Robiłam już tak sok z porzeczki, agrestu, malin, wiśni.

  • października 11, 2019 at 18:21

    Latem robiłam wiśniowy, wyszedł super !

    Dzisiaj dostałam 500 g czerwonych winogron, zrobiłam i wyszedł superancki...

    Do każdego soku dodałam trochę cukru waniliowego, więc smak "prima sort", zapisuję na stałe przepis na soki...

  • czerwca 30, 2019 at 14:10

    andpel: A jaki jest przepis na dżem?

  • sierpnia 29, 2017 at 15:57

    menart1989: patent z garnuszkiem jest rewelacyjny, o wiele mniej pracy przy sprzątaniu, soczek z malin jest klarowny i nie rozcieńczony z wodą. SUPER-DZIĘKI

  • lipca 18, 2017 at 14:14

    Przesuper!!!

    Bogna

  • sierpnia 21, 2016 at 00:10
    5.0

    Wypróbuję przepis i wykorzystam patent menart1989. Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

  • lipca 28, 2016 at 22:33

    genialny patent z tym kubeczkiem w koszyczkutmrc_emoticons.) Dziękuję serdecznie

  • lipca 18, 2016 at 21:58

    Witam, Z racji że właśnie mamy sezon na maliny i pewnie część z nas zaczęła już robienie soczków, podam  mały patencik by nic nie "kipiało" podczas produkcji soku (w moim przypadku malinowego). Tak więc:1. Wlewamy 500 ml wody ( ja wlewam wrzątek) i kładziemy koszyczek2. Tu jest cały patent. Do koszyczka wkładam mały garnuszek3. Dalej postępujemy jak w głównym przepisie tj. Na varomę 0,5kg malin + cukier i na piętrze to samo.Podczas gotowania  nie martwimy się o to że coś wykipi, ale trzeba pilnować kiedy garnuszek się napełni. Zalety?? 1. Sok nie spływa do gotującej wody i się nie rozcieńcza ( mimo że woda paruje, to i tak zawsze jakiś % zostanie rozrobiony z sokiem)2. Thermomix  nie jest cały "uwalony" w soku, ba nawet nie trzeba go myć w środku bo gotowała się sama woda bez soku.  tmrc_emoticons.8)

  • lipca 14, 2016 at 18:38
    5.0

    Ja dzisiaj też robiłam z wiśni ale nie pasteryzowałam. Od razu nalewałam i odwracałam po jakimś czasie kapsel nie pstrykał tmrc_emoticons.) w tamtym roku tak robiłam z malin i sok przez zimę ładnie przetrwał a był przepyszny tmrc_emoticons.)