- TM 31
Składniki
- 1 kg umytych owoców -wiśnie, czerwona porzeczka
- 0,5 kg cukru
- 400 ml wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Owoce umieścic w koszyczku i dolnej części Varomy ( w każdej części po pół kg. ).W przypadku wiśni dobrze jest wydrylować owoce jeśli chcemy je potem wykorzystać do zrobienia np. dżemu. Owoców porzeczki nie trzeba obierać z szypułek.
Owoce zasypać cukrem- po 0,25 kg.na każdą porcję.
Dop naczynia wlać 400 ml wody ( ja wlewam gorącą) i ustawić czas -30 min, temp. Varoma ,poz.1.
Po 15 min. dobrze jest sprawdzić poziom soku w naczyniu ,bo jeśli owoce są bardzo soczyste może kipieć - wtedy ewentualnie odlać nadmiar soku i gotować dalej.
Po włożeniu nowej partii owoców nie wlewam 400 ml wody ,ale znacznie mniej np.200 ml-pozostawiając drugie tyle soku . Gorący sok przelać do wygotowanych słoików lub butelek, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Jesli ktoś chce można 10 min. zagotować.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
menart1989: Patent z garnuszkiem jest super! Ale sprawdza się chyba tylko z malinami - z wiśniami nie bardzo. Musiałam wydłużyć czas gotowania na parze. Ale sok wyszedł przepyszny
menart1989:
Dziękuję za te porady Patent z garnuszkiem stosuję od 2 lat i sprawdza się za każdym razem Robiłam już tak sok z porzeczki, agrestu, malin, wiśni.
Latem robiłam wiśniowy, wyszedł super !
Dzisiaj dostałam 500 g czerwonych winogron, zrobiłam i wyszedł superancki...
Do każdego soku dodałam trochę cukru waniliowego, więc smak "prima sort", zapisuję na stałe przepis na soki...
andpel: A jaki jest przepis na dżem?
menart1989: patent z garnuszkiem jest rewelacyjny, o wiele mniej pracy przy sprzątaniu, soczek z malin jest klarowny i nie rozcieńczony z wodą. SUPER-DZIĘKI
Przesuper!!!
Bogna
Wypróbuję przepis i wykorzystam patent menart1989. Dziękuję za przepis
genialny patent z tym kubeczkiem w koszyczku Dziękuję serdecznie
Witam, Z racji że właśnie mamy sezon na maliny i pewnie część z nas zaczęła już robienie soczków, podam mały patencik by nic nie "kipiało" podczas produkcji soku (w moim przypadku malinowego). Tak więc:1. Wlewamy 500 ml wody ( ja wlewam wrzątek) i kładziemy koszyczek2. Tu jest cały patent. Do koszyczka wkładam mały garnuszek3. Dalej postępujemy jak w głównym przepisie tj. Na varomę 0,5kg malin + cukier i na piętrze to samo.Podczas gotowania nie martwimy się o to że coś wykipi, ale trzeba pilnować kiedy garnuszek się napełni. Zalety?? 1. Sok nie spływa do gotującej wody i się nie rozcieńcza ( mimo że woda paruje, to i tak zawsze jakiś % zostanie rozrobiony z sokiem)2. Thermomix nie jest cały "uwalony" w soku, ba nawet nie trzeba go myć w środku bo gotowała się sama woda bez soku.
Ja dzisiaj też robiłam z wiśni ale nie pasteryzowałam. Od razu nalewałam i odwracałam po jakimś czasie kapsel nie pstrykał w tamtym roku tak robiłam z malin i sok przez zimę ładnie przetrwał a był przepyszny
Are you sure to delete this comment ?