thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 27/09/12
zmieniono dnia: 30/09/13

Składniki

SOK

  • 100 g wody
  • 1000 g cukru
  • 1500 g świeżych owoców żurawiny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SOK
  1. Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek.

    Do koszyczka odważyć 500g wypłukanej żurawiny, zamknąc pokrywę.

    Nałożyc przystawkę varoma, wsypac do niej resztę żurawiny i zasypać cukrem

    Wszystko razem gotowac 20 min /temp.varoma/obr. 2-3

    UWAGA !!!! 

    Sok może kipieć, prosze pilnować pod koniec gotowania i wtedy ewentualnie "podkręcić" obroty na wyższe 7-8, lub na chwilę przerwać gotowanie. Podkręcenie obrotów działa jak uchylenie tradycyjnej pokrywki w garnku.

    Sok przelać do butelek, będzie go około 1 litr. Z owoców zrobic konfiturę do mięsa lub jako dżem- przepis osobny  podaję w kolejnej publikacji

Porady

Warto poczytać o niezwykle zdrowotnych właściwościach żurawiny. Ja tutaj przytoczę tylko niektóre z nich. Najlepszy jest sok żurawinowy.

Żurawina jako źródło urodyStarzenie się jest nieuniknionym procesem dotykającym wszystkie organizmy żywe, dlatego ciągle poszukiwane są metody, które mogłyby go spowolnić. Jak wiadomo starzenie z biologicznego punktu widzenia związane jest z utlenianiem substancji budulcowych żywego organizmu, np. białek. Wolne rodniki mogą przyspieszać procesy komórkowego utleniania i uszkodzenia tkanek, a co za tym idzie prowadzić do szybszego starzenia i pojawienia się wielu chorób, w tym nowotworów. Owoce żurawiny są bogatym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu chronią przed działaniem wolnych rodników i starzeniem się organizmu.Także w gabinetach kosmetycznych można poddać się zabiegom pielęgnacyjno – odżywczym na bazie żurawiny, skierowanym przede wszystkim do kobiet dojrzałych lub tych o przesuszonej, ziemistej cerze. Żurawina stanowi również składnik wielu kremów, masek i żelów o działaniu liftingującym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SOK ŻURAWINOWY

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 18, 2014 at 13:23

    Niestety, nie potrafię wytłumaczyć dlaczego tak Ci się nie udalo zrobić soku. Co tak kipiało, skoro nie było soku?  Może właśnie wykipiał? Może żurawina była kiepska?  tmrc_emoticons.((

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • października 17, 2014 at 20:11

    Niestety po 20 minutach, cukier w Varomie nawet się nie rozpuścił, soku w pojemniku troszeczke, nawet nie słodki a żurawiny w koszyczku też w ogóle nie słodkie... ale kipieć kipiało... co jest grane..tmrc_emoticons.((

  • września 30, 2013 at 09:41

    Wszystko zrobiłaś dobrze, tylko nie potrafiłaś opanować kipienia. Niestety to się zdarza i wtedy trzeba "podręcić" obroty na wyższe 6-8 lub na chwilę , jak zaczyna kipieć - wyłączyć , żeby sie uspokoiło. Można też robić mniejsze porce nie wkładając 1/2 kg do koszyczka.  Trzeba niestety być obecnym i patrzeć kiedy zaczyna kipieć. Nie można sobie pozwolic na odejście i czekanie na sygnał kończący.  Przykro mi, że tak Ci się stało, ale dla osób doświadczonych - kipienie zawartości nie jest problemem. tmrc_emoticons.(

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • września 30, 2013 at 08:37

    Nie wiem co zrobiłam "nie tak" ale mi starsznie ten sok wylewł się  na TM - chlapało po całej kuchni !! Okropność - wszystko sie kleiło a zrobiłam dokładnie jak w przepisie tmrc_emoticons.(

  • września 14, 2013 at 07:57

    w tym roku żurawiny mam pod dostatkiem to wypróbowałam przepis na sok tmrc_emoticons.;) owoce przemroziłam bo one wtedy mają mięciutką skórkę i szybciej pękają tmrc_emoticons.;)  z 1 kg owoców uzyskałam 1 l soku a z owoców zrobiłam dżem , pychota Love zrobię jeszcze pojutrze powtórkę bo zima długa Big Smile

  • września 29, 2012 at 18:03

    Elu, nie będe z Tobą polemizować w temacie zamrażania owoców, bo się na tym nie znam. Big Smile W  ogóle nie znam się na Kuchni, to nie moja specjalność i nie mam nawet talentu w tym kierunku. Teraz dopiero , na starość,  odkryłam dzięki TM przyjemność w pieczeniu i gotowaniu.  Dlatego wywołuję tematy bo w ten sposób poznaję arkana sztuki kulinarnej. Jednak lubię wiedzieć dlaczego coś się robi, a czegoś się nie robi. Z natury jestem dociekliwaBig Smile Miałaś to szczęście, że mogłaś od babci czerpać  wiedzę, ja tej możliwości nie miałam.tmrc_emoticons.(  Dziś był cudowny , ciepły , jesienny dzień i takiego życzę wszystkim jutro i jeszcze w najbliższym tygodniu.Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • września 29, 2012 at 12:18

    Gabrysiu, panią Stefanię Korzewską bardzo szanuję i często korzystam z jej rad i przepisów. Całą zimę piję napój na gardło i nie mam problemow takich jak wcześniej. Stosuję też inne nalewki i ziołowe lekarstwa. Moja mama jest pod jej wrażeniem od lat i chętnie słucha w Radiu Maryja jej audycji. Na temat p.Gessler i jej autorytetu nie chcę się wypowiadać.

    Jeśli chodzi o przemrazanie owoców, to robię to ponieważ pamiętam jak moja Babcia mówiła, że takie owoce po przymrozkach tracą swoją cierpkość. A ponieważ Babcia była mądrą kobietą, to wiele jej rad stosuję chociaż nie zawsze wiem dokładnie dlaczego. Sok z aronii mam dawno zrobiony a owoce były dobrze dojrzałe gdy przymrozków nie było. Dlatego wsadziłam je na noc do zamrarzarki a potem odparowałam je razem z liśćmi wiśni i malin.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę ciepłego, pogodnego w sercu i za oknem, weekendu  tmrc_emoticons.)    tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • września 28, 2012 at 21:14

    Elu, nie obrażam się.tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D  O tych skutkach  zamrażania produktów  przeczytałam w książeczce  Pani Stefani Korzawskiej, słynnej zielarki (ma swoja stronę, programy w telewizji, artykuły w różnych czaopismach). Jednak zawsze mnie intrygowało dlaczego Magda Gessler ciągle neguje zamrażanie potraw, a Ona jest dla mnie wielkim autorytetem kulinarnym. Oczywiście sama mam zamrażarkę i to dużą i oczywiście wiele produktów zamrażam. Napisałam o tej energii potraw, żeby wywołać dyskusję bo już kiedyś też na ten temat czytałam  (kuchnia chińska). Poszperajcie, poczytajcie, to ciekawe tematy , z którymi nie spotykamy się w codziennym życiu.tmrc_emoticons.) Coś w tym jest! Może odezwie się tutaj jakas dietetyczka?tmrc_emoticons.;)  Ten temat to właściwie można przenieść na Forum. No, ale musiałam zareagować. Elu , ale dlaczego zamrażałaś te żurawiny, borówki i dziką różę?  Czym to jest podyktowane? Big Smile Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • września 28, 2012 at 16:10

    och Gabrysiu ale wypisałaś o tym mrożeniu...  tmrc_emoticons.)  Ja gotowych mrożonek nie kupuję ale z zamrażarki (kiedy była sprawna) korzystałam i owoce żurawiny przemrażałam przez kilka godzin. Podobnie robiłam z borówkami i z owocami dzikiej róży. Gdybym czekała z dziką różą do przymrozków, to niewiele bym jej zebrała, bo najczęściej wtedy jest robaczywa i nie nadaje się do przetwarzania. Prawdę mówiąc nigdy nie zastanawiałam się nad energią warzyw, owoców... Ułatwiam sobie życie jeśli jest to możliwe i jeśli narobię więcej np. farszu do krokietów to część wykorzystuję od razu a część zamrażam i szybciutko robię świeże, gdy za godzinkę, dwie... zapowiedzą się goście  tmrc_emoticons.)  Owoce na lody, sorbety zamrażam całe lato i lody są pyszne. Myślę, że Ty też robisz owocowe lody dla wnuczek. Czy wtedy odczuwasz brak energii tych owoców???

    Przepraszam jeśli tym swoim pisaniem jakoś Cię uraziłam bo naprawdę nie miałam takiego zamiaru. Zawsze piszę szczerze o tym co myślę. Pozdrawiam serdecznie, Ela   Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • września 28, 2012 at 15:24
    5.0

    Gabrysiu dziękuję za informacje o mrożonych produktach Love Love Love