Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
Składniki
- 20 g soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 12-15 goździków
- 750 g czerwonego wina, wytrawnego
- 200 g wody
- 100 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem wina, zagotować 5 min/100°C/obr. 1.
Dodać czerwone wino, podgrzać 7 min/80°C/obr.1, nie gotując. Przecedzić przez koszyczek, podawać gorące.
Porady
Szybkie, proste i niedrogie.Świetny napój na chłodne dni. Można dodać więcej lub mniej cukru i przypraw korzennych, w zależności od upodobań.
W punkcie 1. można dodać również skórkę obraną z jednej sparzonej cytryny.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wino na grzaniec nie powinno przekraczać 70 stopni - no chyba że lubicie kompot.
Powyżej 80 stopni następuje destylacja jeśli ktoś ma zamiar zrobić bimberek.
Nawet z białym wytrawnym jest przepyszne...
wypróbowane pyszne
pyszne na chlodne dni😀 szczerze polecam i dziekuje za przepis😁😁
Pyszne
U mnie, (z braku pomarańczy), z dodatkiem mandarynek i z anyżem,super aromatyczne, pychotka
Pycha i świetnie rozgrzewa, dałam mniej cukru (tyle ile poprzedniczki w komentarzach). Dla urozmaicenia wrzuciłam plaster pomarańczy
wlasnie zrobilam, bardzo dobre wino chociaz dalam tylko 50 g cukru
Właśnie mam zamiar spróbować zwłaszcza że zapowiadają przymrozki i takie winko napewno się przyda
Winko przepyszne. Mam tylko jeden problem, noże w thermomixie co jakiś czas mi się zatrzymują, tak jakby podchodziły pod nie goździki i je blokowały. Muszę więc najpierw wrzucić same goździki i troche je skruszyć i wtedy jest ok. Czy miał ktoś może też taki problem?