thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 10 g masło TM, opcjonalnie
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy TM
  • 700 g mleko, 3,2% lub 2%
  • 60 g ryż biały, długoziarnisty

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Mielenie ryżu
  1. Ryż wsypujemy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , ustawiamy na 30s 10obr.

     

  2. Gotowanie

    Wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz opcjonalnie masło.

    Wkładamy motylek , zakładamy pokrywę i ustawiamy  98C, 2obr. i gotujemy 17 min z koszyczkiem do gotowania. 

    Po ugotowaniu, wyjmujemy motylek(koniecznie). 

    zamykamy , ustawiamy na 5s. 7obr.

    Kaszkę wlewamy do miseczek i podajemy swoim pociechom lub pochałaniamy sami tmrc_emoticons.;)

  3.  

    Dodatkowo można dodać trochę ulubionego dżemu lub soku.

     

    Smacznego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Waniliowa kaszka ryżowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 4, 2018 at 18:21

    przepyszna! Jeśli zrobię z połowy ryżu to czas gotowania pozostaje taki sam? Moja córka celiaczka zachwycona, w końcu coś co zastąpi jej kasze manną.

  • lipca 26, 2018 at 10:08
    5.0

    Pyszna, moje dzieci uwielbiają tmrc_emoticons.;-) szczególnie z sokiem malinowym

  • lipca 12, 2018 at 07:08

    robiłam -przepyszna !

  • stycznia 2, 2017 at 19:52



    Troszkę podrasowana, ja widać na zdjęciu.... to mój smak z dzieciństwa tmrc_emoticons.)

  • listopada 26, 2016 at 10:04

    Ela1984 napisał:
    Bardzo smaczna ale dodałam jeszcze trochę cukru. Dzieci objadały się razem ze mną tmrc_emoticons.-)


    Oczywiście. Dosładzamy wg uznania lub dodajemy dzem lub sok - co kto lubi tmrc_emoticons.;)

  • listopada 26, 2016 at 10:02

    Bogna30 napisał:
    robilam dzisiaj z Pani przepisu i wyszła dobra aczkolwiek bardzo gęsta. Taka ma być?? Na drugi dzień jest.jeszcze dobra czy juz nie da się jeść??




    Mi na drugi dzień kaszka robi się rzadka i niezbyt apetyczna.... nie polecam

    Jeżeli jest za gęsta proponuję parę sekund dłużej miksować na sam koniec, po wyjęciu motylków... konsystencja wtedy powinna być odpowiednia. Zawsze można dodać odrobinę przegotowanego mleka - ale miksowanie powinno załatwić sprawę tmrc_emoticons.;)

  • listopada 16, 2016 at 20:35

    robilam dzisiaj z Pani przepisu i wyszła dobra aczkolwiek bardzo gęsta. Taka ma być?? Na drugi dzień jest.jeszcze dobra czy juz nie da się jeść??

  • listopada 15, 2016 at 19:54
    5.0

    Bardzo smaczna ale dodałam jeszcze trochę cukru. Dzieci objadały się razem ze mną tmrc_emoticons.-)