thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
opublikowany: 19/09/19
zmieniono dnia: 20/09/19

Składniki

TAGIATELLE Z LEŚNYMI GRZYBAMI

  • 60 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g oleju słonecznikowego
  • 250 g świeżych grzybów obranych, pokrojonych w kostkę(np. borowik, koźlarz czerwony ,podgrzybek)
  • 400 g śmietany 30%
  • 100 g Szpinaku świeżego, umytego
  • 250 g Fileta z kurczaka, pokroić w kostkę o grubości 1- 2 cm
  • 350 g makaronu tagiatelle
  • 1200 g wody
  • 3 g przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 g soli
  • 5 szczypty pieprzu
  • 20 g oliw z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli, do gotowania makaronu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    TAGIIATELLE
  1. 1. Do nczynia miksującego wkładamy cebulę pokrojoną na 4 części i czosne 3s/obr.5
    2. Zgarniamy wszytstko na dno naczynia za pomoca kopystki , dodajemy 30g oleju dodajemy pokrojone grzyby, dusimy bez
    miarki 10min./120C/obrObroty wsteczne"Obroty wsteczne" Mieszanie"Mieszanie"
    3. Po tym czasie dodajemy śmietanę- dusimy bez miarki 5min./120C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Mieszanie"Mieszanie"
    4. Dodajemy świeży szpinak, pieprz, przyprawe uniwersalną i dusimy bez miarki 10-15min/120C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Mieszanie"Mieszanie" (do mometu aż część śmietany odparuje i zageści nam sos)
    5. Sos przekładmy w ciepłe miejsce.
    6. W tym czasie zamarynować kurczaka w soli,pieprzu i olivie
    7. Do naczynia miksujacego wlewamy wodę i 1.5 łyżeczki soli ,20g. oleju 10min./VAROMA/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1
    8.Suchy makaron (o czasie got.około 10min) wkładamy do naczynia miksujaceg z wodą a na dolną część waromy układamy kurczaka gotujemy 10min./VAROMA/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1
    10. Gotowego kurczaka przełozyć do sosu i wymieszać
    11. Gotowy makaron przecedzić przez koszyczek. Dołożyć do sosu i wymieszać.
    12. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TAGIATELLE Z LEŚNYMI GRZYBAMI

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?