thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez Misha
opublikowany: 10/8/14
zmieniono dnia: 08/12/17

Składniki

dodatkowo

  • 250 g boczku wędzonego
  • 30 g cebuli
  • 20 g oliwy
  • 200 g makaronu spaghetti

Sos:

  • 40 g masła
  • 40 g mąki przennej
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • pieprz, do smaku, ze 2 szczypty
  • sól, do smaku, szczypta
  • gałka muszkatołowa, do smaku, ze 2 szczypty
  • 2 łyżek gęstej śmietany
  • 0,5 litra mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos przygotowałam na bazie sosu beszamelowego "z ABC kulinarne", ale zmodyfikowałam go wzorując się na Nigelli Lawson
  1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulkę, rozdrabniamy 3s/obr.6, dodajemy boczek i oliwę, dusimy 6min/100st.C/obr.1. Przekładamy do innego naczynia.

    SPOSÓB NA SOS BESZAMELOWY

    Beszamel przygotowuje się z mąki, mleka i masła, przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ale... wprowadziłam parę wariacji na temat tego sosu dzięki pomysłom Nigelli Lawson. Chciałam się nimi z Wami podzielić tmrc_emoticons.)

    1. Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim 5min/100st.C/obr.1. Przelać do innego naczynia, ostudzić (wyjąć liść laurowy i ziele angielskie)

    2. Do czystego, suchego naczynia włożyć masło, roztopić 3min/100st.C/obr.1.

    4. Dodać mąkę i gotować 3min/100st.C/obr.1

    5. Dodać mleko i pozostałe przyprawy, gotować 6min/90st.C/obr.4

    Do gotowego sosu beszamelowego dodaję 2 (czasami 3) łyżki gęstej śmietany.

    Przelewam sos do boczku i mieszam.

    MAKARON

    W czasie, gdy przygotowuję sos beszamelowy, gotuję makaron spaghetti w garnku, w lekko osolonej wodzie. Najlepszy jest al dente.

    Makaron układamy na talerzach, nakładamy porcję sosu beszamelowego z boczkiem.

    Smacznego!

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makaron z sosem beszamelowym i boczkiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 12, 2019 at 20:27
    5.0

    Pyszny!!!

  • listopada 6, 2018 at 20:24

    Witam.juz czuję ten zapach ale czy moze byc inny makaron?

  • marca 26, 2018 at 19:47

    Makaron mam z wczoraj...a nie mam czym małża nakarmić wiec zaraz robię..składniki mam😉

  • sierpnia 12, 2017 at 07:10
    5.0

    Przepis rewelacja!!!idealne proporcje,bo sosik wychodzi fajny,gęstySmileja o wiele bardziej doprawilam solą,pieprzem i gałką,tak aby w polaczeniu z makaronem sos byl bardziej wyczuwalnyBig Smilei do ilosci sosu ,moim zdaniem boczku dobrze dac 400gTonguepozdrawiam i dziekuje za extra przepis!!!Love

  • lipca 30, 2017 at 21:38

    coś co warto spróbować...Love

  • grudnia 14, 2016 at 22:59
    4.0

    Dla doroslych taki o.

    Dzieci lubia, wiec bedzie robiony tmrc_emoticons.)

  • września 12, 2016 at 16:45

    Muszę przyznać że bardzo dobry sosik moje dzieciaki zachwycone nie mówiąc o reszcie rodzinki.

  • kwietnia 22, 2016 at 23:05

    Joanna17

    Przepyszny sos, moje dzieci niejadki prosiły o dokładkę. Polecam  tmrc_emoticons.)

     

    O widzisz!!!

    A jak dzieciom smakuje - to najbardziej nas cieszy, prawda? tmrc_emoticons.)

     

  • kwietnia 22, 2016 at 23:04

    Loona83

    Ja robię ten makaron dosyć często, w różnej konfiguracji ( z kurczakiem, brokułem, kalafiorem - zależy co mam w lodowce) i zawsze wychodzi obłędny!!! Bardzo polecam. Zapiekany też jest pyszny. 

    Zgadzam się  w zupełności. Szczególnie przydatny, gdy mamy niezapowiedzianych gości. Wystarczy ten sos, makaron i jakiś jeden składnik z tych co wymieniłaś tmrc_emoticons.)

    Ja jeszcze robię z łososiem. mmmm GENIALNY!!!

    Szczerze polecam i nie ma znaczenia czy jest wędzony na ciepło, zimno, czy pieczony lub gotowany na parze i dodany na koniec do sosu.

     

  • kwietnia 22, 2016 at 22:57

    Jacek Wendolowski

    W niedzielę sobie sprawię ten specjał i dam znać.

    Od niedzieli minęło trochę czasu, ja post przeoczyłam (tak czasem bywa), więc teraz zapytam. Jak smakował???

     

     

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: