- TM 5
Składniki
Dodatki
- 4 plastry boczku, do ułożenia na wierzchu
- masło, do natłuszczenia blaszki
Masa ziemniaczana
- 1000 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 łyżeczek soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, do smaku
- 1 czubatych łyżeczek majeranku, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Formę natłuścić masłem i odstawić.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć ziemniaki, cebulę i przyprawy. Rozdrobnić przy pomocy kopystki 12s/obr. 5.
3. Masę wyciągać z "Blokada naczynia miksującego" , odciskać nadmiar wody (np. przez sitko) i przekładać do blaszki.
4. Rozłożyć równomiernie masę w formie, na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze