thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
8h 50min
Czas całkowity
8h 50min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 31/03/18
zmieniono dnia: 31/03/18

Składniki

PASZTET WIEPRZOWY ZAWINIĘTY W BOCZEK

  • 800 g woda
  • 4 liście liść laurowy, suszony
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1000 g kawałki mięsa wieprzowego, bez ścięgien, tłustego pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawalki
  • 70 g korzenie selera, pokrojonego na kawalki
  • 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawalki
  • 400 g wątróbka drobiowa, oczyszczona
  • 100 g cebuli, pokrojonej w cwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150-170 g boczku parzonego, w plastrach
  • 2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 3 jajka
  • 50 g bułka tarta

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej 500 g mięsa wieprzowego i marchewkę, włożyć wkład Varomy odważyć na niego pozostałe 500 g mięsa wieprzowego, seler i pietruszkę gotować na parze 40min/Varoma/obr.1
  2. Do dolnej części przystawki Varoma w której znajduje się mięso i marchewka, odważyć wątróbkę. Włożyć wkład Varomy z pozostałym mięsem i warzywami, odważyć na niego cebulę, dodać czosnek, gotować na parze przez kolejne 20min/Varoma/obr.1.
    Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia na ok 15 min. Zawartość naczynia miksującego przelać do innego naczynia, odstawić
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180st C. Formę keksową (dł 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie dno i boki formy wyłożyć plastami boczku, układając je w poprzek, odstawić
  4. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane wcześniej mięso i warzywa, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.9 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  5. Dolać 200g płynu zachowanego z gotowania, pieprz, sól, gałkę muszkatołową, jajka i bułkę tartą, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.9. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy .Za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię pasztetu. Pozostały plyn zachowany z gotowania wylać.
  6. Piec 1 godzinę(180stC) Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia na 1godzinę. Następnie włożyć do lodówki na min 5 godzin.
  7. Schłodzony pasztet wyjąć z fomy położyć na półmisku do góry dnem, tak aby boczek znalazł się na górze pasztetu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PASZTET WIEPRZOWY ZAWINIĘTY W BOCZEK

Wydrukuj:

Komentarze