Czas przygotowania
8h 50min
Czas całkowity
8h 50min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
PASZTET WIEPRZOWY ZAWINIĘTY W BOCZEK
- 800 g woda
- 4 liście liść laurowy, suszony
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1000 g kawałki mięsa wieprzowego, bez ścięgien, tłustego pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawalki
- 70 g korzenie selera, pokrojonego na kawalki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawalki
- 400 g wątróbka drobiowa, oczyszczona
- 100 g cebuli, pokrojonej w cwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 150-170 g boczku parzonego, w plastrach
- 2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 3 jajka
- 50 g bułka tarta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej 500 g mięsa wieprzowego i marchewkę, włożyć wkład Varomy odważyć na niego pozostałe 500 g mięsa wieprzowego, seler i pietruszkę gotować na parze 40min/Varoma/obr.1
- Do dolnej części przystawki Varoma w której znajduje się mięso i marchewka, odważyć wątróbkę. Włożyć wkład Varomy z pozostałym mięsem i warzywami, odważyć na niego cebulę, dodać czosnek, gotować na parze przez kolejne 20min/Varoma/obr.1.
Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia na ok 15 min. Zawartość naczynia miksującego przelać do innego naczynia, odstawić - Rozgrzać piekarnik do temperatury 180st C. Formę keksową (dł 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie dno i boki formy wyłożyć plastami boczku, układając je w poprzek, odstawić
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane wcześniej mięso i warzywa, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.9 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dolać 200g płynu zachowanego z gotowania, pieprz, sól, gałkę muszkatołową, jajka i bułkę tartą, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.9. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy .Za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię pasztetu. Pozostały plyn zachowany z gotowania wylać.
- Piec 1 godzinę(180stC) Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia na 1godzinę. Następnie włożyć do lodówki na min 5 godzin.
- Schłodzony pasztet wyjąć z fomy położyć na półmisku do góry dnem, tak aby boczek znalazł się na górze pasztetu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pasztet rewelacja. Robiłam go wiele razy i zawsze zachwyca.
Pasztet wykonany, wygląda super, czekam do jutra by spróbować po upieczeniu. Jednak jeszcze przed włożeniem do blaszki smakował przepysznie, nawet mój syn postanowił spróbować i powiedział, że chyba jednak zacznie eść pasztet ale tylko ten domowy
Bardzo dobry pasztet, przetestowany .Napewno zagości u mnie w menu na stałe