thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 g mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g drożdży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1.  1.Do naczynia miksującego włożyć drożdże,mleko,cukier, wymieszać  2min30s/37°C/obr.1

    2.Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności i wyrobić ciasto 2min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" ,ciasto nie powinno być  lepkie-w razie potrzeby dosypać mąki i jeszcze raz wyrobić

    3.Ciasto przełozyć do innego naczynia i zostawić do wyrośnięcia na ok.20min

    4.Ciasto podzielić na 6 części i uformować cienkie placki tak aby nie powstały w nim dziury

    5.Smazyć w głębokim gorącym oleju na złoty kolor z obu stron

Porady

Langosz najlepiej smakuje ze śmietanowym sosem czosnkowym ,posypany startym żółtym serem ale można go również podawać solo lub z dżemem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

LANGOSZ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?