- TM 31
Składniki
- 1 łyżeczka soli
- 10 g oleju
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do naczynia miksującego włożyć drożdże,mleko,cukier, wymieszać 2min30s/37°C/obr.1
2.Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności i wyrobić ciasto 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" ,ciasto nie powinno być lepkie-w razie potrzeby dosypać mąki i jeszcze raz wyrobić
3.Ciasto przełozyć do innego naczynia i zostawić do wyrośnięcia na ok.20min
4.Ciasto podzielić na 6 części i uformować cienkie placki tak aby nie powstały w nim dziury
5.Smazyć w głębokim gorącym oleju na złoty kolor z obu stron
Ciasto
Porady
Langosz najlepiej smakuje ze śmietanowym sosem czosnkowym ,posypany startym żółtym serem ale można go również podawać solo lub z dżemem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
PYCHOTA!!!! MOJE DZIECIAKI UWIELBIAJĄ !
Rewelacja. Jedna uwaga- mąki musiałam dosyć aż 150 g
Pyszne!!!
Zrobilam
Zrobiłam!!! Cudowne!!!!
Znajome smaki, ja robię z dodatkiem gotowanych ziemniaków i bez jajka. Obłożyć można właściwie wszystkim co kto lubi. U mnie najczęściej starty żółty ser zmieszany z kilkoma łyżkami 12% śmietany i rostartym ząbkiem czosnku - jak tym już wysmaruję langosza delikatnie skrapiam oliwą. Tym co nie lubią czosnku polecam drobno pokrojone pieczarki przesmażone z cebulką po odparowaniu wody podduszone na maśle. Pychota
oooo, ale mi brakowało takiego przepisu . Musze koniecznie zrobić!!
Ma ktoś jakiś wypróbowany sposób na sos śmietanowo-czosnkowy, który by pasował do langosza?
Przepis ciekawy. Dodaje do wyprobowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
hmmm jest to przepis na ciasto drożdżowe i oczywiście pewnie w piekarniku jak najbardziej można langosze upiec ale na pewno nie będzie tego efektu, to ciasto jest zbliżone do naszych pączków no i cóż nie wyobrażam sobie pączków z piekarnika przepis dostałam od gospodyni u której mieszkaliśmy gdy byłam na wakacjach na Węgrzech i zachwycałam się smakiem węgierskich langoszy to ich tradycyjny sposób przyżądzenia ....ale tak na prawdę od czego mamy kreatywność
Are you sure to delete this comment ?