Składniki
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 200 g kaszy gryczanej, w woreczkach
- 60 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 250 g twarogu
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej, plus dodatkowa ilość do panierowania
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- olej do smażenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać 2 łyżeczki soli. Do koszyczka włożyć woreczki z kaszą, założyć koszyczek i gotować - czas.25 minut w 100 stopniacj przy obr.na poz. 1. Wyjąć koszyczek, odstawić kaszę do ostygnięcia. Umyć i wysuszyć naczynie.
2. Do naczynia wrzucić cebulęi rozdrobnić - czas.3 sek, obr.poz.5, zgarnąć kopystką ze scianek na dno naczynia. Dodac czosnek i rozdrobnić czas.2 sek, obr poz 8, zgarnąć kopystką na dno naczynia. Dodać masło i dusić czas. 2 minuty, Varoma, obr.poz.1.
3. Dodać pietruszkę, twaróg, ugotowaną kaszę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, oregano i wyrobić przy pomocy kopystki czas.20 sek, obr.poz.5.
4. Z przygotowanej masy formować kotleciki wilgotnymi dłońmi, lekko spłaszczyć i panierować w bułce tartej. Smazyć na rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor.
5. Koteciki podawać z sosem lub surówką.
SMACZNEGO
Przepis wykorzystałam z kalendarza TM na 2012 rok.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy Ktoś przygotowywał więcej i mrozil?
Jak kasza gryczana palona czy nie?
zamiast kaszy gryczanej uzylam jaglana, varoma 30 min ,obr1 , wraz z cebulka i czosnkiem udusilam marchewke i korzen pietruszki , reszta zgodnie z przepisem, usmazone na oleju kokosowym- pychota
Właśnie w pracy zajadam na zimno wczorajszego kotleta. Stawiam pierwsze kroki w gotowaniu z TM, to mój 4 lub 5 przepis przygotowany przy użyciu TM,kotlety wyszły smaczne, choć miałam problem z ugotowaniem kaszy gryczanej w woreczkach w koszyczku, pomimo, że gotowałam ją o 20 min dłużej część ziaren było wciąż twardych. W końcu wysypałam z woreczków do garnka i dogotowałam w małej ilości wody. Podałam je z sosem greckim z warzyw
Kotleciki pyszne. Zamiast twarogu dodałam serek mascarpone, bo akurat taki miałam
Już drugi raz robię te kotleciki. Naprawdę są mega
Bardzo dobre, drugiego dnia smaku przypominały zwykłe mielone )
Super przepis! Kotleciki wspaniałe.Robiłam już 3 razy.Uwielbia je cała rodzina.Świetny pomysł również na piątek
Przepyszne kotleciki !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Ale recenzje, to ja też sprobuje A macie może przepis na kotlety z soi???