Składniki
- Składniki na kulki:
- 500 gsurowej kiełbasy (obranej z otoczki
- 150 g wędzonego boczku, (pokrojony w kostkę, wysmażony na patelni)
- 120 g cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 MT zimnej wody
- sól, pieprz,majeranek
- Składniki na sos:
- 500 g wody
- 1 kostka grzybowa
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 MT śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki chrzanu
- 1 MT żurku
- pieprz, majeranek
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- Dodatkowo:
- 500 gobranych, pokrojonych w "słupki" ziemniaków
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- zmielone suszone grzyby (opcjonalnie)
- 3 łyżki kaszy manny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ugotowane obrane jajka włożyć do naczynia miksującego. Rozdrobnić 3 s/ obr.3, przełożyć do innego naczynia.
Cebulę rozdrobnić w naczyniu miksującym5 s/ obr.7. Dołożyć pozostałe składniki na kulki. Wyrobić 30 s/ obr."Ciasto" .
Uformować kulki, każdą obtoczyć w mieszance kaszy manny i zmielonych grzybów. Ułożyć na Varomie. Do maczynia wlać wodę, dodać czosnek, kostkę grzybową, pieprz, majeramek, liść laurowy i ziele angielskie. Do naczynia włożyć koszyczek z włożonymi do niego ziemniakami (można je posolić i przesypać ulubionymi przyprawami).Zamknąć pokrywę, umieścić na niej Varomę. Gotować 30min./ temp.Varoma/0br.1
Po ugotowaniu zdjąć Varomę, z wywaru wyjąć liść laurowu i ziele angielskie., dodać pozostałe składniki na sos. Zmiksować 10 sek/ obr.8. Zagotować 3 min. / temp 100 st.C/obr. 1
Podawać postyane rozdrobnionym jajkiem, ewentualnie posypane "zieleniną"
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
szkoda, że nie ma zdjęcia tej potrawy to mogłabym porównać je ze swoim wyczynem.
Przepis ciekawy, pierwszy raz robiłam znacznie dłużej niż podano w przepisie. Może jak nabiorę wprawy...