Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 12/04/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Składniki na kulki:
  • 500 gsurowej kiełbasy (obranej z otoczki
  • 150 g wędzonego boczku, (pokrojony w kostkę, wysmażony na patelni)
  • 120 g cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 MT zimnej wody
  • sól, pieprz,majeranek
  • Składniki na sos:
  • 500 g wody
  • 1 kostka grzybowa
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 MT śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 MT żurku
  • pieprz, majeranek
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • Dodatkowo:
  • 500 gobranych, pokrojonych w "słupki" ziemniaków
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • zmielone suszone grzyby (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kaszy manny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ugotowane obrane jajka włożyć do naczynia miksującego. Rozdrobnić 3 s/ obr.3, przełożyć do innego naczynia.

    Cebulę rozdrobnić w naczyniu miksującym5 s/ obr.7. Dołożyć pozostałe składniki na kulki. Wyrobić 30 s/ obr.Ciasto"Ciasto" .

    Uformować kulki, każdą obtoczyć w mieszance kaszy manny i zmielonych grzybów. Ułożyć na  Varomie. Do maczynia wlać wodę, dodać czosnek, kostkę grzybową, pieprz, majeramek, liść laurowy i ziele angielskie. Do naczynia włożyć koszyczek z włożonymi do niego ziemniakami (można je posolić i przesypać ulubionymi przyprawami).Zamknąć pokrywę, umieścić na niej Varomę. Gotować 30min./ temp.Varoma/0br.1

    Po ugotowaniu zdjąć Varomę, z wywaru wyjąć liść laurowu i ziele angielskie., dodać pozostałe składniki na sos.  Zmiksować 10 sek/ obr.8. Zagotować 3 min. / temp 100 st.C/obr. 1

    Podawać postyane rozdrobnionym jajkiem, ewentualnie posypane "zieleniną"

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KULKI WIELKANOCNE Z SOSEM ŻURKOWYM

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 27, 2011 at 15:15

    szkoda, że nie ma zdjęcia tej potrawy to mogłabym porównać je ze swoim wyczynem.

     Przepis ciekawy, pierwszy raz robiłam znacznie dłużej niż podano w przepisie. Może jak nabiorę wprawy...