- TM 31
Składniki
10 gołąbków
- 10-12 liści kapusty włoskiej, sparzonej
- 50 gramów suszone grzyby, podgrzybki i prawdziwki (namoczyć)
- 150 gramów cebuli, rozkrojonej na 4 części
- 1 czubate łyżeczki kostki rosolowej TM
- 1 opakowania woreczek kaszy gryczanej, uprażonej
- 3 czubate łyżki kapusty kiszonej
- 5 łyżek oleju, do smażenia i pieczenia
- 180 gramów wody, do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę rozdrobnić w naczyniu 2-3 sek. obr. 5
wyjąć z naczynia, następnie odsączone grzyby
rozdrobnić 5 sek. obr.5 i razem z cebulą udusić
na patelni. Dodać kaszę gryczaną i wymieszać łyżką.
Po ostygnięciu zawijać gołąbki. Układać w naczyniu
żaroodpornym na liściach, posypać kapustą kiszoną,
nalać 2-3 łyżki oleju i wodę
Piec 1 godzinę 180 stopni
Składniki:
70g cebuli
70g suszonych grzybów (jw)
1,5 łyżeczki kostki rosołowej
50g mąki
500g wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki poza wodą włożyć do naczynia
zmielić 10 sek. obr 8, zgarnąć ze ścian naczynia
kopystką i mielić jeszcze 10sek na obr 8. Dolać
wodę i zamieszać 5 sek. obr 3.
Gotować 100stopni/8 minut/obr 2 . Pod koniec
gotowania włączyć 4-5 sek obroty 8.
gołąbków
Sos do gołąbków
Porady
Można użyć zarówno białej jak i włoskiej kapusty, wedle gustu. Jeśli z włoską , to piec krócej - 40 minut. W przypadku braku prawdziwych grzybów, można wykorzystać pieczarki, jednak smak gołąbków jest nieco inny. Podawać je można na ciepło i na zimno. Są potrawą wegeteriańską, więc śmiało można je przygotować dla osób nie jedzących mięsa. U mnie są potrawą tradycyjną na stole wigilijnym. Życzę smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam,
Proszę mi powiedziec, co w tym przepisie oznacza uprażona kasza gryczana? Czy to znaczy że mam surową wrzucić na olej i prażyć czy też chodzi o zakupiene prażonej kaszy - i użycie surowej w przepisie? Czy prażonej przemysłowo ale ugotowanej przed pomieszaniem z grzybkami i cebulką?
Bardzo prosze o komentarze osób które już wykorzystały ten przepis.
Dziękuję,
Grażyna
Dokładnie takiej alternatywy dla tradycyjnych gołąbków szukałam. DODAJĘ DO WYPRÓBOWANIA!