Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
20
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 27/12/12
Składniki
- 380 g ziarna pszenicy
- 200 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 65 g oleju
- 30 g smalcu
- 280 g wody, letniej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g kaszy manny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pszenicę, zemleć 1 min/obr. 10.
- Dodać mąkę, drożdże, 50 g oleju, smalec, wodę, sól i cukier, wymieszać 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
- Z ciasta uformować gruby walec, posmarować pozostałym olejem, posypać kaszą manną i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i 15-20 cm szerokości.
- Następnie pokroić je w paski o szerokości 1 cm, skręcić je lekko, nadając kształt korkociągu, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia ok. 15-16 min/temp. 200°C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Najlepiej zjeść z ulubionym dipem!