thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 27/12/12

Składniki

  • 380 g ziarna pszenicy
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 65 g oleju
  • 30 g smalcu
  • 280 g wody, letniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g kaszy manny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć pszenicę, zemleć 1 min/obr. 10.
    2. Dodać mąkę, drożdże, 50 g oleju, smalec, wodę, sól i cukier, wymieszać 3 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .
    3. Z ciasta uformować gruby walec, posmarować pozostałym olejem, posypać kaszą manną i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
    4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i 15-20 cm szerokości.
    5. Następnie pokroić je w paski o szerokości 1 cm, skręcić je lekko, nadając kształt korkociągu, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia ok. 15-16 min/temp. 200°C.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Włoskie paluszki pełnoziarniste

Wydrukuj:

Komentarze