- TM 5
Składniki
PASZTET Z PIERSI INDYKA
- 100 g pieczarek
- 2 jajka
- 0,5-1 łyżeczki soli
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g cebuli
- 1 bułka sucha
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
- 250 g boczku, wędzonego, pokrojonego
- 350 g filetów z piersi indyka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 600 g wody
- 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2-3 szczypty gałki muszkatałowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego filet z indyka, boczek, wątróbkę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze 20min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki. Liść laurowy i ziele angielskie wyrzucić. Wywar znajdujący się w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę i pozostawić na ok. 5 min. Gdy bułka dobrze nasiąknie, wyjąć ją a pozostały wywar wylać.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200'C, formę keksową natłuścić i odstawić.
Do naczynia dodać oliwę, dusić 3min/120'C/obr.1
Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.6. W razie potrzeby doprawić według uznania. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do przygotowanej formy. Piec 35 min. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy pasztet jest upieczony, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Porady
Kroić i podawać po ostudzeniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry, ale pominęłam wątróbkę
Rewelacyjny! Nie dodałam bułki (tylko trochę wywaru z mięsa), bo unikam glutenu, ale i tak wyszedł przepyszny.
Przepis na pasztet godny polecenia, sprawdzony 👩🍳👍
Rewelacyjny przepis. Dodałam żurawinę i wyszło pycha - syn uwielbia Ostatnio zamiast suchej bułki dodałam na koniec "na oko" bułki tartej, a zamiast oliwy zwykłego kujawskiego. Pychaaaa...
Pasztet przepyszny. Trochę go zmodyfikowałam, mianowicie dodałam trochę cebuli.
Świetny pasztet, ja zrezygnowałam z boczku, dając więcej indyka i też jest OK.
Baaardzo dobre!
Pasztet idealny, pyszny!
Bardzo dziekuje za przepis!
nie mam wątróbki, czymś ją zastąpić? czy bez też wyjdzie?
czym można zastąpić boczek?
Are you sure to delete this comment ?