thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

PASZTET Z PIERSI INDYKA

  • 100 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 0,5-1 łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g cebuli
  • 1 bułka sucha
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
  • 250 g boczku, wędzonego, pokrojonego
  • 350 g filetów z piersi indyka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 600 g wody
  • 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2-3 szczypty gałki muszkatałowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego filet z indyka, boczek, wątróbkę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze 20min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki. Liść laurowy i ziele angielskie wyrzucić. Wywar znajdujący się w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę i pozostawić na ok. 5 min. Gdy bułka dobrze nasiąknie, wyjąć ją a pozostały wywar wylać.

  2.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  3.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200'C, formę keksową natłuścić i odstawić.

  4.  Do naczynia dodać oliwę, dusić 3min/120'C/obr.1

  5.  Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.6. W razie potrzeby doprawić według uznania. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do przygotowanej formy. Piec 35 min. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy pasztet jest upieczony, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

Porady

Kroić i podawać po ostudzeniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PASZTET Z PIERSI INDYKA

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: