thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

*

  • 0,5 litra śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 szczypty soli, do smaku
  • koperek świeży lub mrożony, wedle uznania, ok. połowy pęczka
  • czosnek świeży, wedle uznania, ok. 2-3 ząbków

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać około 2 - 3 min/ obr. 4. Masło jest gotowe gdy zaczyna obijać się o ściany tm. Zawartość naczynia miksującego wylać na koszyczek, odcedzając maślankę. Masło przepłukać pod zimną wodą i podrzucając uformować osełkę. Do masła dodać drobno posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dokładnie wymieszać przy pomocy widelca. Schłodzić w lodówce.* Można również sól, koperek i czosnek dodać od razu do kremówki, wtedy uzyskamy również smakową maślankę.

    *Do masełka można dodać np. pietruszkę, bazylię lub inne zioła!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Masło czosnkowe z koperkiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 17, 2016 at 12:13
    5.0

    Proporcje w przepisie jak najbardziej ok. Moja propozycja jest jednak taka, zeby przed wlaniem smietany posiekac czosnek i zioła w naczyniu miksujacym. A pozniej wlac smietane i wszystko razem zmiksowac,  tak jak w przepisie. W ten sposob unikniemy dodatkowej pracy i brudzenia naczyn. Tak zrobiłam i maslo wyszlo bardzo dobre w smaku tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?