





- TM 31
Składniki
- 1000 g pigwy
- 300 g wody
- 400-600 g cukru / xylitolu, bądź więcej jeśli lubimy bardzo słodkie
- 1 łyżeczka tartego cynamonu
- sok z połówki cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
umieszczamy w kielichu obraną i wypestkowaną pigwę oraz wodę i miksujemy
10 sekund, obroty 10.
2. gotujemy :
czas 30 minut / obroty 3 / temperatura 100 a gdy zacznie wrzeć zmniejszamy do 90
3. dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze 15 minut/obr.3/temp.90
4. przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
można jeszcze spasteryzować
Porady
Nasiona pigwy sa bardzo trujace dla ludzi jak i zwierzat i muszą być usunięte z owoców.
Ponieważ pigwa zawiera bardzo duzo pektyn nie trzeba dodawać już żadnych zagęstników(dlatego jest najczesciej uzywana do robienia dżemow i galaretek) .
Owoce zawierają całe mnóstwo minerałów (a trzeba dodać, że pigwa nie przyswaja zanieczyszczeń cywilizacyjnych) : wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę.....
Owoce pigwy zawierają także dużo witamin: B1, B2, C, PP i prowitaminę A, antyoksydanty.
Wzmacnia odporność, ma właściwości ściągające i dodaje apetytu, dobrze działa na wątrobę. Przeciwdziała biegunce i wymiotom.
Konfiturę można serwowac z tostem i z różnego rodzaju serami (np. Edam, Provolone, Cheddar, Gruyere, Manchego, Gulda lub nawet Brie) Ja najbardziej polecam dodac łyżeczkę przetworu do herbaty, jest pyszna!Jest także doskonałym lekiem na zmarszczki
LEK Z PIGWY NA ZMARSZCZKI: maceruje się skórkę w alkoholu przez 25 dni, potem rozcieńcza do lotionu i nim przemywa się skórę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
świetna konfitura
super
Bardzo fajny przepis
ja dodałam jeszcze korzeń imbiru, suszoną skórkę pomarańczową i kurkumę, bo lubię na bogato;-D
Na zdjęciu konfitura ma konsystencje dżemu a mi według przepisu wychdzi żadsza.
Wyszedł mi bardzo dobry dżemik, szczerze polecam ten przepis.
pyszna
Konfitura dobra
pierwszy raz robiłam i na pewno jeszcze zrobię
Super przepis.Właśnie zrobilam zapasy na zimę.
Właśnie zrobiłam wraz z mężem 40 słoiczków. Przepis rewelacja, smak konfiturki - "niebo w gębie"
Właśnie zrobiłam. REWELACJA