Składniki
- 1000 g pomidorów, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 200 g cebuli, obranej, przekrojonej na połówki
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu, mielonego
- 1 szczypta cynamonu
- 1-2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarenka ziela angielskiego, (opcja)
- 1-2 goździki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem liści laurowych, ziela angielskiegio i goździków, zmiksować 30 s/obr. 10
2. Dodać pozostałe składniki, postawić koszyczek na pokrywie (zamiast miarki MT), gotować ok. 45 min/Varoma/obr. 2
3. Z ketchupu usunąć liście laurowe, ziele ang. i goździki, zmiksować 10 s/obr.5
4. Przelać ketchup do sparzonego wrzątkiem słoiczka, zakręcić, odwrócić do góry dnem na 10 minut
Można dodać więcej lub mniej przypraw korzennych.
Przechowywac w lodówce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
w książce ABC również taki ketchup można znależć.
Fajny smak i konsystencja.
Dodałam 2 marchewki, paprykę czerwoną i troszkę papryki ostrej.
Zamiast cukru ksylitol.
bardzo proste wykonanie - polecam
Dobry, jak wodnisty daj pomidory lima, rob zapas latem na zime. Jeden gozdzik styka. Smak takie 4 z +. Bede szukac dalej idealu
Robię właśnie keczup.Dołożyłam do jednego imbir a do drugiej porcji czuszkę.Rewelasją Z czystym sumieniem polecam
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wydaje mi się , że jego konsystencja zależy też od rodzaju użytych pomidorów. Zredukować można było gotując dłużej w TM przy temperaturze varoma.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie z książki. Wyszedł bardzo wodnisty jak sos a nie ketchup;( Zredukowałam w garnku na gazie i trochę zgęstniał
warto sprubować
Are you sure to delete this comment ?