- TM 31
Składniki
Kasza
- 1 łyżki masła
- 100 g kaszy gryczanej, [prażonej]
- 1500 g wody
Sos z grzybów leśnych
- 10 g czosnku, [2 duże ząbki]
- 60 g cebuli
- 25 g oleju
- 160 g grzybow lesnych, [suszonych, odpowiednio wcześniej namoczonych]
- 100 g ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki przypraw, sól, pieprz
- 50 g śmietany 10%
- 5 g mleka 1,5%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę i gotujemy - 10 min. / 100 st. C.
2. Nakładamy koszyczek, a w nim umieszczamy kaszę gryczaną. Gotujemy - 20 min. / 90 st. C.
3. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki i mieszamy z łyżką masła, a wodę z naczynia miskującego wylewamy.
1. Do nacyznia wkadamz pokrojon na kawaki cebulę i czosnek. Siekamy - 15 sek. / obr. 4.
2. Kopystką zgarniamy na dno naczynia posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy olej i szklimy - 5 min. / Varoma / obr. 2.
3. Dodajemy grzyby (ja użyłam suszonych, namoczonych) i rozdrabniamy - 3 sek. / obr. 5.
4. Kopystką zgarniamy na dno naczynia posiekane grzyby, dodajemy ciepłą wodę, przyprawy i gotujemy - 10 min. / 100 st. C / obr. 2.
5. Dodajemy śmietanę i mleko, a następnie mieszamy - 30 sek. / "Obroty wsteczne" / obr. 2.
Teraz wystarczy przygotowaną wcześniej kaszę polać sosem i gotowe Ja lubię posypać taką kaszę posiekaną pietruszką.
Kasza z tym sosem może być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięsa.
KROK 1 - gotowanie kaszy
KROK 2 - przygotowanie sosu z grzybów leśnych
Porady
W przepisie użyłam grzybów suszonych uprzednio namoczonych, ale można także przygotować z grzybami świeżymy, ewentualnie z pieczarkami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam ,160g suszonych grzybów przed namoczeniem czy po? Jezeli po to ile namoczyć suszonych żeby wyszło 160 g namoczonych
A czy ktoś robił z mrożonymi grzybami?
Wdrażam się w gotowanie.
Lubie karmić ludzi
Sos smaczny lecz zdecydowanie za gęsty.Należy dodać więcej wody a pieteuszka i pieprz podkręca smak
Robiłam w TM 5 i potroiłam wsad,żeby bylo więcej
bardzo pyszny sosik, ja dodałam więcej wody bo jest dość gęsty
Ten sos smakuje świetnie również z makaronem. Ja dodałam jeszcze sporą garść świeżo pokrojonej pietruszki i na talerzu posypałam - jak każde danie makaronowe - tartym serem
wlasnie się gotuje
Dziś gościła u mnie na stole -przepyszna!
uwielbiam kaszę gryczaną i grzyby, dzisiaj wypróbuję ten przepis
brzmi i wygląda pysznie
Are you sure to delete this comment ?