thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 15 g suszonego hibiskusa
  • 70 g wody
  • 100 g cukru trzcinowego / xylitolu
  • 2 łyżki wody różanej, opcjonalnie
  • 1 1 łyżeczka agaru bądź żelatyny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wkładamy do kielicha kwiaty hibiskusa, wodę i cukier i gotujemy syrop:

    15 minut/obroty Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1,5/ temp.90

     

     

    2.do gorącego syropu dodajemy owoce i ewentualnie dosładzamy do smaku (ja nie słodziłam już, syrop był słodki tmrc_emoticons.) )

    gotujemy do odpowiedniej konsystencji, możemy dodać agar bądź żelatynę lub wydłużyć czas gotowania by woda odparowała

    10minut/obroty Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 2 /temp.90

     

     

    3.  przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

Dzięki hibiskusowi dżem ma intensywny, czerwony kolor, który się utrzymuje a dżem tak szybko nie szarzeje.

Liście hibiskusa dodatkowo dodają ciekawej faktury dżemowi.

Hibiskus bogaty jest w antocyjany, polifenole, flawonoidy, które chronią przed chorobami oraz zachowują młodość, a także w witaminę C oraz kwasy organiczne a otrzymywane z kwiatów ekstrakty pomagają w leczeniu nadciśnienia. Zapewnia prawidłowy poziom złego oraz dobrego cholesterolu. Dzięki wolnym rodnikom, zawartym w wyciągach z suszonych kielichów, hibiskus chroni wątrobę. Działa również przeciwzapalnie, antybakteryjnie, lekko przeczyszczająco, moczopędnie. Z powodu zawartości witaminy C, stosowany jest podczas przeziębień oraz w przypadku obniżonej odporności.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem z truskawek z hibiskusem

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 24, 2012 at 19:12

    tmrc_emoticons.) bardzo proszę, ja używam hibiskusa od lat ale kiedyś też ktoś mi o nim powiedział.. tmrc_emoticons.;) Dodaję też go do herbaty, albo piję sam hibiskus,  ma super kolor i jest bardzo kwaśny .

    pozdrawiam!

  • sierpnia 21, 2012 at 11:54

    Dzięki za podpowiedź. To dla mnie coś nowego.tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 17, 2012 at 10:51

    gabi49

    Skąd wziąć te kwiaty  hibiskusa? Dżem wydaje się ciekawy.Big Smile

    Big Smile Ja kupiłam w herbaciarni ale widziałam też w sklepie ze zdrową żywnością, pozdrawiam!

  • sierpnia 16, 2012 at 21:04

    Skąd wziąć te kwiaty  hibiskusa? Dżem wydaje się ciekawy.Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?