Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
500
g
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 17/04/19
zmieniono dnia: 17/04/19
Składniki
DOMOWY CHRZAN
- 400 g korzeń chrzanu, obrany
- 150 g kostek lodu
- 50 g wody
- 50 g soku z cytryny
- 10 g soli
- 50 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Korzeń chrzanu pokroic na kawałki -2cm i włorzyć do naczynia miksujcego.
2. Dodać reszte składników 1min/obr.9 mieszając przy pomocy kopystki.
3. Kopystką zgarniamy na dno naczynia.
4. Czynność powatrzamy raz lub dwa razy w zależności od tego jaka chcemu uzyskac konsystencje chrzanu. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dolewamy odrobinę wody mineranej i powtarzamy czynność miksowania.
5. Po przygotowaniu odstawiamy do wywietrzenia. (około 10min.)
5. Przekładamy do słoiczków i wkładamy do lodówki.
CHRZAN
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Mniam, mniam . U mnie tradycyjnie pasta z jajek z dużą ilością chrzanu wykonanego w TM. Polecam
Chrzan jest rewelacyjny. W 100 procentach naturalny i smaczny.