Czas przygotowania
3h 50min
Czas całkowity
4h 10min
porcja/porcje/porcji
14
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 31
opublikowany: 02/02/18
zmieniono dnia: 02/02/18
Składniki
CIASTO
- 100 g wody
- 175 g masła pokrojonego
- 0,5 łyżeczki soli
- 350 gramów mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz
- 50 gramów cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 250 gramów Fileta z kurczaka, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
- 150 gramów papryki czerwonej bez nasion
- 10 zielonych oliwek bez pestek
- 30 gramów oliwy
- 1 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczki papryki mielonej wędzonej
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka do oprószenia blatu
- mleko do wysamarowania empanadas
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- do "Blokada naczynia miksującego" wlać wode , masło i sól 3 min/60 C / obr 2
następnie dodać resztę i wyrabiać 2 min /"Ciasto" .
Uformować kulkę owinąć folią i do lodówki na 3 godziny o - FARSZ
ceblue ,czosnek "Blokada naczynia miksującego" 5s/obr 5
dodać kurczaka pokrojonego paprykę i oliwki 4s/obr 4
dodać oliwe paprykę mieloną kmin sól pieprz i dusić 7 min/120 C / "Obroty wsteczne" /obr 1 .
Rozgrzać piekarnik do 200C .
Uformować z ciasta wałek ok 30 cm pokroić na 14 równycz części . Placki rozwałkować ( srednica ok 12 cm gruność 3 mm)
Na każdy placak nałożyć od 1.5-2 łyżek farszu złożyć na pół i skleić . Na koniec posmarować mlekiem piec w piekarniku około 15-20 mni 200 C .Wierz ma być zarumieniony
Smacznego !!
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super przepis ja nie lubię oliwek- więc zastąpiłam je kukurydzą, polecam pycha
pancia81: przecier dodałam razem z oliwą; dla masła temperatura akurat,żeby się rozpuścipo, masa nie jest zanadto klejąca
Przepyszne! Jedno z najlepszych dań z Thermomixa jak dla mnie. Ciasto jest dosc tłuste,ale pewnie dzieki temy tak dobrze smakuje Ja po wyjęciu z tm uformowalam wałek i wsadzilam na godzinę do zamrażarki, a potem łatwo podzieliłam na 16 części. Zabrakło nadzienia dla 2 empanad
Na pewno będę powtarzać! Dziękuję za przepis!
Czy ciasto po wyjęciu z tm na być takie "tłuste"?
W którym momencie dodać przecier, czy temperatura 60 stopni nie jest za wysoka dla masa, czy ciasto nie będzie klejące?
Nasza ulubiona przekąska na rodzinne imprezy.
mamatymka:Tak, na zimno też smakują świetnie. Póki co dla mnie najlepsze danie z TM. Rewelacja
Bardzo smaczne zrobiłam je na obiad z dodatkiem surówki polecam
Wygląda świetnie . A czy można je jeść na zimno jako przekąskę? Tak czy siak dopisuję do swojej kolekcji. Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?