thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 24/07/11
zmieniono dnia: 04/12/11

Składniki

  • 270 g pianek marshmallows
  • 3-4 łyżek wody
  • 600 g cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.  do naczynia miksującego włożyć pianki i wodę. rozpuścić w 70 st. C. cały czas mieszając kopystką i obserwiwać aż się całkowicie rozpuszczą.

    2. Włączyć Ciasto"Ciasto" i stopniowo po woli dosypywać cukier puder aż ciasto stanie się plastyczne i nie będzie się kleić.

    Uwagi do masy plastycznej z pianek

    (zdjęcia i uwagi zaczerpnięte z www.kotlet.tv )

    1. Gotową masę najlepiej wałkować na naoliwionym blacie bądź posypanym mąką ziemniaczaną

    2. Pianki mogą być dowolne, najlepiej białe.

    3. Cukier należy dodawać stopniowo!

    4. Do barwienia  można używać barwników spożywczych z płynie, pudrze czy paście, a także tych naturalnych jak soki.

    5. Masy nie należy wałkować zbyt cienko, lepiej troszkę grubiej, jakieś 2-3 mm.

    6. Masę najlepiej kłaść na tort posmarowany cały kremem – zespoli się z resztą tortu, a położona na tort suchy będzie potem odpadać na talerzu i to nieładnie wygląda.

    7. Do przyklejania mniejszych ozdób polecam rozpuszczoną piankę tmrc_emoticons.) świetny klej!

    8. Masa jest oczywiście jadalna tmrc_emoticons.)

    Z masy tej można również wykreować przeróżne ozdoby na tort np. kwiatki.

    Polecam

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

masa z pianek marshmallows

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 19, 2013 at 22:35

    Cooking 1 Big Smile Super!  Odnalazłam tę masę dzieki pogrupowanym przepisom konkursowym. Na  "Kotlecie" był przepis bez uzycia TM i o nim właśnie wspominałam na forum Masa jest rewelacyjna i bardzo smaczna w gotowych wyrobach (różyczkach i kwiatuszkach). Polecam wszystkim bawiącym się w zdobienie tortów.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • marca 23, 2013 at 09:02

    wow!! rewelacyjny tort! gratulacje

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • marca 23, 2013 at 07:38
    5.0

    Super prepis!Dzięki lidien.Zrobiłam tort "halllo kity,Zdjęcie wstawiłam Robiłam tort na urodiny córeczki,bardo jej się podobał!!!

    pozdrawiam Monika

  • sierpnia 21, 2011 at 17:48

    Super ta masa, po wystudzeniu pięknie się formuje. Najlepiej się wałkowała na naoliwonym blacie. Masą obłożyłam tort na wieczór panieński siostry, szyszedł cudnie tmrc_emoticons.;)

  • sierpnia 12, 2011 at 11:25

    widzę,że odwiedzamy tą samą stronę o gotowaniu tmrc_emoticons.~ ( wcale nie mam na myśli Przepisowni)

  • lipca 28, 2011 at 19:06

    niestety aktualnie nie posiadam takich zdjęć, ale masa jest rewelacyjna to robienia przeróżnych ozdób. osobiście robiłam różyczki na tort z biało-różowej masy. nie jest to trudne ale praca wymaga cierpliwości tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • lipca 26, 2011 at 11:25

    Fajny pomysł, może dodasz zdjęcie jakiegoś gotowego ciasta/tortu (ozdobionego ta masą)? Bardzo chcialabym zobaczyć, jak to wychodzi. Chyba przetestuję ale moje umiejętności w temacie ciasta i torty sa znikome tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?