Składniki
- 270 g pianek marshmallows
- 3-4 łyżek wody
- 600 g cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć pianki i wodę. rozpuścić w 70 st. C. cały czas mieszając kopystką i obserwiwać aż się całkowicie rozpuszczą.
2. Włączyć "Ciasto" i stopniowo po woli dosypywać cukier puder aż ciasto stanie się plastyczne i nie będzie się kleić.
Uwagi do masy plastycznej z pianek(zdjęcia i uwagi zaczerpnięte z www.kotlet.tv )
1. Gotową masę najlepiej wałkować na naoliwionym blacie bądź posypanym mąką ziemniaczaną
2. Pianki mogą być dowolne, najlepiej białe.
3. Cukier należy dodawać stopniowo!
4. Do barwienia można używać barwników spożywczych z płynie, pudrze czy paście, a także tych naturalnych jak soki.
5. Masy nie należy wałkować zbyt cienko, lepiej troszkę grubiej, jakieś 2-3 mm.
6. Masę najlepiej kłaść na tort posmarowany cały kremem – zespoli się z resztą tortu, a położona na tort suchy będzie potem odpadać na talerzu i to nieładnie wygląda.
7. Do przyklejania mniejszych ozdób polecam rozpuszczoną piankę świetny klej!
8. Masa jest oczywiście jadalna
Z masy tej można również wykreować przeróżne ozdoby na tort np. kwiatki.
Polecam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super! Odnalazłam tę masę dzieki pogrupowanym przepisom konkursowym. Na "Kotlecie" był przepis bez uzycia TM i o nim właśnie wspominałam na forum Masa jest rewelacyjna i bardzo smaczna w gotowych wyrobach (różyczkach i kwiatuszkach). Polecam wszystkim bawiącym się w zdobienie tortów.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
wow!! rewelacyjny tort! gratulacje
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Super prepis!Dzięki lidien.Zrobiłam tort "halllo kity,Zdjęcie wstawiłam Robiłam tort na urodiny córeczki,bardo jej się podobał!!!
pozdrawiam Monika
Super ta masa, po wystudzeniu pięknie się formuje. Najlepiej się wałkowała na naoliwonym blacie. Masą obłożyłam tort na wieczór panieński siostry, szyszedł cudnie
widzę,że odwiedzamy tą samą stronę o gotowaniu ( wcale nie mam na myśli Przepisowni)
niestety aktualnie nie posiadam takich zdjęć, ale masa jest rewelacyjna to robienia przeróżnych ozdób. osobiście robiłam różyczki na tort z biało-różowej masy. nie jest to trudne ale praca wymaga cierpliwości
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Fajny pomysł, może dodasz zdjęcie jakiegoś gotowego ciasta/tortu (ozdobionego ta masą)? Bardzo chcialabym zobaczyć, jak to wychodzi. Chyba przetestuję ale moje umiejętności w temacie ciasta i torty sa znikome
Are you sure to delete this comment ?