Czas przygotowania
2h 32min
Czas całkowity
2h 44min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 12/04/19
zmieniono dnia: 12/04/19
Składniki
Ciasto
- 280 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g
- 2 jajka
Krem
- 3 cytryny, na sok
- 4 jajka
- 1/2 cukru, chodzi o 1/2 szklanki
- 1/2 kostki masła
- 25 g żelatyny w proszku, Może być też w listkach. Jest łatwiejsza w użyciu i nie pozostawia grudek
Dekoracja
- maliny, świeże, Mogą być inne owoce sezonowe, a jeżeli nie macie Państwo owoców można pominąć dekorację
Piekarnik
- rozgrzej piekarnik do 190 stopni C
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Masło utrzyj z cukrem 1 min/ obr. 4
2. Dodaj jajka i mąkę 1 min/ obr.3
3. Zagnieć ciasto, owń je folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 min.
4. Po wyjęci z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4mm, powinien być większy od formy tarty którą posiadasz.
5. Ciasto nawiń na wałek i rozwiń nad foremką, dociśnij je, aby dobrze przylegało do formy, następnie nakłuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia.
6. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Dobrze ostudź. - 1.Wyciśnij do rondelka sok z cytryn. W rondelku wymieszaj sok z jajkami, cukrem i żelatyną.
2. Podgrzej garnek na małym ogniu mieszając, aż krem zrobi się gęstrzy.
3. Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj stopniowo kosteczki pokrojonego masła, cały czas mieszając.
4. Po dodaniu masła, krem wylej do upieczonego w formie ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, wyjmij tartę z formy i udekoruj świeżymi malinami.
Smacznego
Ciasto
Krem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepis wydaje się fajny, ale w przepisie na Thermomix "zagnieć ciasto"?! "wciśnij sok do rondelka"?! "podgrzej na małym ogniu mieszając"?!
Wygląda to jak żart nie po to kupowałam Thermomix żeby ręcznie zagniatać ciasto, a masę do ciasta robić w rondelku. Przykro mi, ale nie skorzystam.
Jak ten przepis będzie NA THERMOMIX z wykorzystaniem Thermomixa to może wtedy... Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?