thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

dodatkowo

  • 50 gramów ciasteczek oreo

polewa czekoladowa

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 0,150 litra śmietanki 30%
  • 0,200 litra Czekolady gorzkiej

masa orzechowa

  • 350 gramów masła orzechowego, użyłam 250 g masła orzechowego przygotowanego w TM i tez jest OK
  • 0,250 litra śmietanki 30% (zimnej)
  • 150 gramów cukru pudru z TM
  • 160 gramów masła

spód

  • 70 gramów masła
  • 300 gramów ciastek oreo

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód
  1. Do naczynia miksującego włożyć ciastka i masło i zmiksować na gładką masę 15s/obr. 10. Wyłożyć na spód formy na tartę o średnicy 25 - 27 cm. Mocno uklepać spód i docisnąć ciasteczka do boków formy.

  2. masa orzechowa
  3. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20s/obr.10

  4. założyć motylek. Dodać masło, wymieszać 3min/obr.3

  5. przez otwór w pokrywie dodawać po łyżeczce masła orzechowego i mieszać przez 1-2 minuty

  6. wląć śmietankę i ubijać jeszcze przez ok. 2 minuty aż powstanie puszysty i gęsty krem. Wyłożyć na spód, wstawić na około godzinę do lodówki.

  7. polewa czekoladowa
  8. Do czystego nacyznia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr.8. czekladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  9. Dodać śmietanę, wymieszać 2min/50st/obr.3. Odstawić do ostygnięcia

  10. Dodatkowo
  11. Wyjąć tartę z lodówki, na środku ułożyć pokruszone odłożone ciasteczka. Wylać gęstniejącą polewę i wstawić z powrotem do lodówki na ok. 1-2 godziny do czasu aż polewa stężeje.

Porady

Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TARTA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CIASTECZKAMI OREO

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?