thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

pokrycie

  • 300 gramów bialej czekolady dobrej jakosci, w kawalkach

mousse

  • 6 gramów listków żelatyny, 3 listki
  • 70 gramów wody
  • 70 gramów soku z cytryny
  • 70 gramów cukru
  • 500 gramów śmietany kremówki, zimnej
  • 40 gramów fiolkòw kadryzowanych, moga byc inne kwiatki

wykonczenie

  • 200 gramów colomba, lub biszkoptu
  • 50 gramów wody
  • 50 gramów limoncello ( likier cytrynowy)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Pokrycie:


    Rozdrobnic czekolade: 10 sek / obr 8, zebrac ze scianek. Rozpuscic: 4 min / 50° / obr 2. Za pomoca pedzelka, pokryc dokladnie foremke czekolada (ok. 3mm); wlozyc do zamrazalnika na 30 min.


    Mousse:


    Listki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie. Do czystego naczynia wlozyc: wode, sok z cytryny i cukier; gotowac: 6 min / 100° / obr 3. Na koniec dodac dobrze wycisnieta zelatyne, z nozami w ruchu: 30 sek / obr 4. Przelozyc do miseczki i lekko schlodzic ( nie calkiem!). W miedzyczasie, do czystego naczynia, zalozyc motylek, ubic smietane ( ok. 3 min / obr 3). Zdjac motylek, smietane przelozyc do miseczki. Lekko przestudzony syrop polaczyc delikatnie ze smietana, dadac fiolki. Wylozyc otrzymana mase na czekolade. Pokroic na plastry colomba lub biszkopt ( ok. 1cm), polozyc na mase, "zamknac dzwon". Pomoczyc za pomoca pedzelka , woda z likierem. Wstawic do zamrazalnika na 3 godz. Wyjac 10 min przed podaniem, wylozyc delikatnie na dekoracyjny talerz.

Porady

 Mozna robic z innej czekolady, mozna zmienic forme i zrobic na inna okazje, zmienic dekoracje. Ps. robic zdjecia od razu, bo potem na szybkiego wyjda jak moje, za co przepraszamtmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Swiateczny dzwon z bialej czekolady

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?